Holokauszt-emléknap

Mécseseket gyújtottak a holokauszt-áldozatokra emlékezve a Duna parton

Néma főhajtással tisztelegtek a holokauszt magyarországi áldozatainak emléke előtt, mécseseket gyújtottak és elhelyezték az emlékezés köveit szerdán a budapesti Cipők a Duna-parton elnevezésű holokauszt-emlékműnél.

2014.04.16 20:45MTI
Forrás: MTI Mohai Balázs

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján rendezett eseményen a néhány száz résztvevő között ott volt Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyi államtitkára, Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Szabó Erika, a KIM területi közigazgatásért felelős államtitkára, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Schiffer András, az LMP társelnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és a diplomáciai testület több tagja.

Az Országgyűlés 2000-ben hozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A kezdeményezés Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter nevéhez fűződik, aki a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.

A magyar holokauszt hetvenedik évfordulója tiszteletére 2014-ben holokauszt-emlékévet rendeznek Magyarországon.

Az 1941-es népszámlálás alapján - a revíziós lépések után megnövekedett területű országban - 725 ezer izraelita élt. Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás nyomán. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.