Panaszkezelés

Választás 2014 - így csaltak és panaszoltak

Egymásra mutogatnak a kampányolók. Volt, hogy utána nézett a bizottság, volt, hogy még csak érdemi vizsgálatot sem végeztek.

2014.04.06 17:30ma.hu

Nem telik el választás problémák nélkül. Fonyódon ismeretlenek - állítólag magukat fideszes aktivistának kiadva - Móring József Attila kormánypárti jelölt plakátjait tiltott területre, a választókörnek helyet adó épülettől számított 150 méteren belülre ragasztották ki. Móring József Attila bejelentést tett az ügyben, jelezve, hogy nem az ő aktivistái plakátoltak.

Szintén Somogy megyében történt, hogy néhány percet késett reggel a Fidesz-KDNP egyik delegáltja, ezért a szavazatszámláló bizottság kizárta őt a testületből, amihez azonban nem volt joga, és később a területi választási iroda utasítására vissza is kellett venni őt a bizottságba - ismertette.

Szegeden a jegyző csak a Nemzeti Választási Iroda többszöri utasítására - a déli órákban - vette tudomásul, hogy a választási eljárási törvény rá nézve is kötelező. Addig ugyanis a jegyzőkönyvvezetőknek azt adta utasításba, hogy ők állapítsák meg, szerepel-e választópolgár a névjegyzékben, noha ez a szavazatszámláló bizottság tagjainak a feladata.

A főváros VIII. kerületében a Fidesz szerint az MSZP józsefvárosi elnöke fideszes plakátokat tépkedett le, és ugyancsak a Józsefvárosban a szocialisták a tiltott 150 méteres körön belül standoltak.

150 - nem 150

Az MSZP aktivistái egy józsefvárosi szavazókör 150 méteres körzetén belül kampányoltak, amely az új választási törvény szerint tilos. A három szavazókörnek is helyet adó egyik pomázi iskolától kevesebb mint 150 méterre folytatott kampány miatt marasztalta el az ötpárti ellenzéki összefogást a 3-as számú, szentendrei központú választókerület országos egyéni választási bizottsága - tájékoztatta a választási iroda vezetője vasárnap délután az MTI-t.

Molnár Ildikó elmondta, hogy egy pomázi választópolgár jelzése szerint a 12-es, 13-as és 14-es szavazókörnek helyet adó pomázi Mátyás király általános iskola közvetlen szomszédságában (a 150 méteres "tiltott zónán" belül) a "kormányváltók" standot állítottak fel, s ott kampánytevékenységet folytattak.

A választási bizottság helyt adott a kifogásnak, miután megállapította a szabálysértés tényét, egyúttal eltiltotta az érintetteket a további szabálysértéstől - tette hozzá a szentendrei választási iroda vezetője.

Az NVB elutasította Szigetvári Viktor kifogását

A Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén elutasította Szigetvári Viktor kifogását, amelyet az Együtt-PM társelnöke a választási weboldal pénteki "akadozására" hivatkozva nyújtott be.

Szigetvári Viktor még pénteken közölte az MTI-vel, hogy a www.valasztas.hu működése miatt kifogással fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Kifogásában utalt arra: a választási eljárási törvény szerint lehetőség van a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket az ügyfélkapun keresztül is benyújtani pénteken 16 óráig.

A politikus azt írta: saját tapasztalatai szerint néhány órával a határidő lejárta előtt a választási ügysegéd működése "erősen akadozik", ez pedig álláspontja szerint megsérti a választási eljárási törvény azon szabályát, hogy a kérelmeket ügyfélkapun keresztül is be lehet nyújtani.

Szigetvári Viktor kifogását az NVB tagjai vasárnap érdemi vizsgálat nélkül utasították el egyhangúlag.

Patyi András, az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a bizonyítási kötelezettség a beadványozót terheli és nem tekinthető bizonyítéknak a beadványozó saját tapasztalata.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához és emiatt lassult le a rendszer.

Elutasították Zalaegerszegen a kormánypárti jelölt kifogását

A zalaegerszegi választási bizottság vasárnap elutasította azt a kifogást, amelyet Vigh László Fidesz-KDNP-s jelölt még csütörtökön emelt amiatt, hogy az MSZP plakátjai szerinte engedély nélkül kerültek ki villanyoszlopokra.

Pápai Ferenc, a helyi választási bizottság elnöke a zalaegerszegi önkormányzat honlapján is megjelent határozatról elmondta: a kifogás szerint az MSZP politikusának, az ötpárti ellenzéki szövetség képviselőjelöltjének plakátjait a Balatoni utat szegélyező villanyoszlopokon engedély nélkül helyezték el. A fényképekkel alátámasztott kifogáshoz Vigh László bizonyítékként csatolta az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. régióvezetőjének levelét, amely szerint a társaság választási plakátok elhelyezésére egyetlen jelölőszervezetnek sem adott engedélyt.

A bizottság elutasította a beadványt azzal az indokkal, hogy a választási törvény a plakátok elhelyezését illetően konkrétan nem tartalmaz tilalmat a villanyoszlopokra vonatkozóan.

Elutasították a somogyi 3-as választási kerületben benyújtott panaszokat

A Somogy megyei, Marcali központú választási kerületben a fonyódi szavazóköröket érintően kampánysértés miatt, a nagybajomi szavazóköröket érintően pedig plakátrongálások miatt tettek bejelentést az érintett képviselőjelöltek, azonban a beadványokat a választási bizottság elutasította. Erről Bödőné Molnár Irén, a választási iroda vezetője, Marcali jegyzője tájékoztatta az MTI-t vasárnap.

Móring József Attila, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje három beadványt is eljuttatott a választási bizottsághoz. Kettő ebből a fonyódi szavazóköröket érinttette, ahol a beadvány szerint ismeretlenek vasárnapra virradóra tiltott területre, a választókörnek helyet adó épülettől számított 150 méteren belülre helyezték ki a kormánypárti jelölt plakátjait. Móring József Attila kampánysértés megállapítását, valamint annak megállapítását kérte az ügyben, hogy nem az ő aktivistái helyzeték ki a plakátokat.

A kérelmeket a választási bizottság bizonyítottság hiányában, illetve azért utasította el, mert nem lehet tudni, hogy még szombat éjjel, vagy valóban vasárnap hajnalban helyezték el a plakátokat a tiltott zónában, továbbá azért, mert sikerült azokat eltávolítani a szavazás megkezdése előtt.

A nagybajomi szavazóköröket érintően a kormánypárti képviselőjelölt plakátrongálások miatt tett bejelentést. Harján Dávid, a baloldali összefogás képviselőjelöltje pedig azért fordult a testülethez, mert a plakátjait felülragasztották a kormánypárti képviselőével. A választási bizottság ezen beadványok estében sem állapított meg jogszabálysértést, bizonyítottság hiányában.

Bödőné Molnár Irén kifejtette, a bejelentések meglehetősen általánosak és hiányosak voltak, sem konkrét adatokat, helyszíneket, sem tanúkat nem jelöltek meg, és bizonyító erejű fotókat sem tartalmaztak, ezért nem tekinthetőek bizonyítottnak.

A Jobbik "csak" ötven kifogást tett választási visszaélések miatt

A Jobbik eddig mintegy ötven esetben tett kifogást a választási bizottságoknál visszaélések miatt - mondta Dúró Dóra vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A Jobbik szóvivője a legdurvább esetnek azt nevezte, hogy Obbágy Csaba, Ózd alpolgármestere (Fidesz-KDNP) "csomagokat és pénzt osztogatott cigány szavazóknak". A párt emiatt feljelentést tett. Dúró Dóra Egyed Zsoltra, a Jobbik helyi képviselőjére hivatkozva közölte: az alpolgármestert a rendőrség igazoltatta, és eljárás alá vonják, a helyi választási bizottság megállapította a jogsértést, elmarasztalta a Fideszt, és eltiltotta a további jogsértéstől.

A szóvivő ismertette: további négy településen, Gyöngyösön, Szolnokon, Baktalórántházán és Szarvason sérthettek még választási eljárási törvényt. A Jobbik központi jogi osztálya eddig csaknem 200 bejelentést kapott szavazatszámlálóktól, delegáltaktól és aktivistáktól - tette hozzá, kiemelve: mintegy ötven esetben kifogást tettek, a többit még vizsgálják.

Ózdon "csomagokat és pénzt osztogatott cigány szavazóknak"

A Fidesz közlése szerint a párt munkatársai Ózdon kizárólag az aktivistáknak és a szavazatszámláló bizottság tagjainak vittek ennivalót, vagyis hazugság a Jobbik állítása, miszerint csomagokat és pénzt osztogattak roma szavazóknak.

A kormánypárt ózdi szervezete az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményével arra reagált, hogy Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője napközben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, eddig mintegy ötven esetben tett kifogást a választási bizottságoknál visszaélések miatt, a legdurvább esetnek pedig azt nevezte, hogy Obbágy Csaba, Ózd alpolgármestere (Fidesz-KDNP) "csomagokat és pénzt osztogatott cigány szavazóknak".

"A Jobbik fejezze be a hazudozást!" - fogalmaz a Fidesz helyi szervezete tájékoztatásában, hangsúlyozva, Ózdon a Fidesz munkatársai kizárólag a párt aktivistáinak és a szavazatszámláló bizottság tagjainak vittek ennivalót: zsemlét, szendvicset. A Fidesz ózdi szervezetében számos roma aktivista is dolgozik, szemben a Jobbikkal, ahol ez "a párt közismert irányvonala miatt" elképzelhetetlen - fogalmaz a kormánypárt, felháborítónak nevezve, hogy a Jobbik "a roma aktivisták Fidesz melletti kiállását hazudozásra használja fel".

A kormánypárt közleményében arra kéri szimpatizánsait, hogy mindkét szavazatukkal csak a Fideszt támogassák.

Függönyös szavazófülkék helyett kartonfülkék

Függönyös fülkék helyett az előírásoknak mindenben megfelelő, három oldalról zárt, mozgatható kartonfülkéket használnak csaknem tíz éve a város több szavazókörében - közölte Kozma Katalin, a gyöngyösi választási iroda vezetője az MTI-vel.

A függönyös fülkék hiánya miatt az MSZP fordult panasszal a választási irodához vasárnap. Közleményükben azt írták, hogy Gyöngyös néhány szavazókörében megkérdőjelezhetővé vált a szavazás titkossága, mivel a szavazófülkékről hiányzott a függöny, és néhány esetben a szavazóköri delegáltak ráláthatnak a leadott szavazatra.

Kozma Katalin egyúttal cáfolta, hogy bárki ráláthatott volna a leadott szavazatokra.

A választási iroda vezetője azt mondta: a kartonfülkékből többet is ki tudtak helyezni egy-egy szavazókörben, ami gyorsította a szavazás menetét.

Minderről az iroda már tájékoztatta a panasszal élő MSZP-t - közölte Kozma Katalin.

Agitálás miatt tett bejelentést a Jobbik a Fidesz ellen Hajdúhadházon

Agitálás és a 150 méteres távolság be nem tartása miatt érkezett bejelentés a debreceni 3-as számú választókerületi választási bizottsághoz vasárnap délután - jelezte a választókerületi választási iroda vezetője az MTI-nek.

Szekeres Antal elmondta: a Jobbik jelöltjének bejelentése szerint Hajdúhadházon a Fidesz aktivistái az egyik szavazókör mellett agitáltak jelöltjük mellett úgy, hogy nem tartották be a 150 méteres "kampánytávolságot".

A választókerületi választási bizottság vasárnap este összeült, de eljárási okokra hivatkozva érdemben nem vizsgálta a beadványt, mert azt nem hozzá benyújtott kifogásként értékelte. (A Jobbik a helyi jegyzőhöz nyújtotta be a panaszát). A döntésről szóló jegyzőkönyvet megküldik a hajdúhadházi helyi választási irodának - ismertette Szekeres Antal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.