Nemzetközi együttműködés

Hazánk is csatlakozott a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemről szóló egyezményhez

Magyarország csatlakozott pénteken az Európa Tanácsnak (ET) ahhoz az egyezményéhez, amely a nőkkel szembeni erőszak, illetve a kapcsolatban élők közötti erőszak elleni küzdelemről és annak megelőzéséről szól.

2014.03.14 18:52MTI
freedigitalphotos.net

A 2011. május 11-én kelt egyezményhez való csatlakozási dokumentumot Robák Ferenc nagykövet, a strasbourgi magyar diplomáciai képviselet vezetője írta alá.

Az egyezményben előírt nemzetközi együttműködés célja a nemzetközi szervezetek és a bűnüldöző hatóságok támogatása a nőkkel szembeni erőszak megszüntetése érdekében.

Eddig az Európa Tanács 47 tagállamából 32 írta alá az egyezményt, és nyolc ratifikálta azt. A hatályba lépéshez tíz ET-tagállam ratifikációjára van szükség. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő, lényegében összeurópai nemzetközi - nem szupranacionális - szervezet.

Nem tartozik az Európai Unió intézményrendszeréhez. A maga tevékenységi területén számos nemzetközi egyezményt dolgozott ki. Ezek közül a legfontosabb az emberi jogokról szóló európai egyezmény. Az abban foglalt előírások betartatására hozták létre az Emberi Jogok Európai Bíróságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.