Választás 2014

Ki teszi rendbe a magyar egészségügyet?

A várólisták hosszának radikális csökkentését és a kórházak adósságállományának rendezését ígéri a baloldali összefogás.

2014.03.11 12:19MTI
Fotó: freedigitalphotos.net

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz-kormány kudarcot vallott az egészségügy működtetésében.

A kórházszövetség adatai szerint havonta 4-4,5 milliárd forinttal nő az intézmények adósságállománya, két tucat kórház küzd napi működési gondokkal, az Orbán-kormány 400 milliárd forintot vont ki az ágazatból, 50 ezer ember van várólistán, sokan hónapokig, évekig - sorolta.

Bírálta a nyugdíjkorhatárt betöltő orvosok kényszernyugdíjazását, és azt mondta, a kormány nem tudta felhasználni a kórházfejlesztésekre rendelkezésre álló teljes európai uniós támogatást.

A szocialista párt szóvivője közölte: a baloldali összefogás győzelme esetén radikálisan csökkentené az elviselhetetlenül hosszú várólistákat. Az ehhez szükséges pénz megvan a költségvetésben, csak most stadionépítésekre költik - fűzte hozzá.

Emellett - folytatta - rendeznék a kórházak adósságát, növelnék a háziorvosok praxispénzét, javítanák az egészségügyi dolgozók bérezését, életpályamodellt vezetnének be az elvándorlás megakadályozására és megszüntetnék a kényszernyugdíjazást.

Komáromi Zoltán képviselőjelölt, az ellenzéki összefogás legfontosabb vállalásának a várólisták csökkentését nevezte. Elmondta, egyszeri 8-10 milliárd forintos támogatással a várólistákat belátható, elviselhető méretűre lehet szorítani, majd szerkezeti változásokkal kell megakadályozni az újratermelődésüket. Hangsúlyozta, ebben segíthet az is, ha az akaratuk ellenére nyugdíjba küldött dolgozókat visszahívják a munkába.

Arra is kitért, vissza kell állítani az önkormányzatok szerepét a járóbeteg- és a kórházi ellátásban, mert ha magukénak érzik az intézményt, hozzájárulnak a kisebb-nagyobb fejlesztésekhez, és felelős vezetőket neveznek ki az élükre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.