Egyetért-e Ön azzal?

Kész a Jobbik népszavazási kezdeményezése a termőföld védelme érdekében

Elkészült a Jobbik népszavazási kérdése a termőföld magyar kézben tartása érdekében, azt az ellenzéki párt a napokban be is nyújtja a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB).

2014.01.22 15:37MTI

A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy Magyarországon termőföld tulajdonjogával - a köztulajdonban, egyházi tulajdonban levő termőföldeken kívül - kizárólag magyar állampolgárságú belföldi magánszemélyek rendelkezhessenek?" - jelentette be Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Vona Gábor hangsúlyozta: kezdeményezésük nem része a választási kampánynak. Mindent megpróbáltak a parlamentben és azon kívül is, hogy a külföldi földvásárlási moratórium május 1-jei határidejének lejárta előtt a termőföld magyar kézben tartására megnyugtató alkotmányos garanciákat szerezzenek, de ez nem sikerült, ezért kénytelenek a népszavazás eszközéhez nyúlni - mondta.

A Jobbik szerint ez a népszavazási kezdeményezés "a magyar föld utolsó esélye". Ebben a témában az ellenzéki párt "akár a legélesebb konfliktust is felvállalja az Európai Unióval" - fogalmazott Vona Gábor. Kijelentette: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a magyar munkahelyteremtés kulcsa, ehhez pedig a föld magyar kézben tartása alapfeltétel.

Azt mondta, bízik benne, hogy a magyar társadalomban lesz kellő érettség, hogy megértsék ennek a népszavazási kezdeményezésnek a fontosságát.

Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő arról beszélt: biztosak benne, hogy ha az NVB engedélyezi az aláírásgyűjtés megkezdését, akkor a szükséges kétszázezer aláírás megszerzésével "nem lesz probléma". Az MSZP-nek 12, a Fidesznek pedig 8 éve volt kormányon arra, hogy rendezze ezt a kérdést, azonban erre sem akartuk, sem képességük nem volt, ezért van szükség most a népszavazásra - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.