Országgyűlés

Fidesz: a rezsicsökkentés költségvetése a jövő évi

A rezsicsökkentés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön a parlamentben.

2013.10.24 12:32MTI
MTI

A rezsicsökkentés a következő évben fejti ki teljes hatását, hiszen a 2012. decemberi árakhoz képest 20 százalékkal kevesebbet kell majd fizetni a gázért, az áramért és a távhőért, több más közszolgáltatás, így például a víz és a szemétszállítás ára pedig 10 százalékkal csökkent - hangsúlyozta a 2014-es költségvetési törvényjavaslat általános vitájában Rogán Antal a Fidesz vezérszónokaként.

Hozzátette, hogy így 2014-ben egy átlagcsaládnál - ahol két kereső felnőtt és két gyermek van - körülbelül százezer forinttal több marad.

A következő év a pénzügyi rezsicsökkentés éve is lesz, hiszen a forinthitelesek - az alapkamat-csökkenés eredményeként - az elmúlt időszak legalacsonyabb kamatát fogják fizetni, a devizahitelesek újabb segítséget kapnak - csökkenni fognak a törlesztőrészletek és valószínűleg a fizetendő kamatok is -, az átlagjövedelemig pedig kétszer ingyen lehet majd készpénzt felvenni, így "a bankok nem kereshetik degeszre magukat a családokon" - sorolta az intézkedéseket a frakcióvezető.

Rogán Antal hozzáfűzte, hogy a jövő évi költségvetés nagyobb mértékben ismeri el a gyermeknevelés költségeit is. Jelentős adócsökkentésben részesülnek ugyanis az alacsonyabb keresetű családok azzal, hogy esetükben nemcsak az adóból, hanem a járulékokból is leírható lesz a gyermekek után járó adókedvezmény - ismertette, majd példának hozta, hogy egy olyan háromgyermekes családnál, amelyben egy szülő keres - minimálbért -, jövő februárban már 16 ezer forinttal több marad a pénztárcában.

Szavai szerint nem véletlen, hogy az ellenzék nem talál megszorítást a 2014-es költségvetésben, abban ugyanis nincs olyan tétel, amely esetében ne lenne valamivel több vagy ugyanannyi a tervezett előirányzat, mint 2013-ban.

A frakcióvezető felszólalásában felidézte az Orbán-kormány előtti évek költségvetéseit is, kifejtve, hogy a szocialista kabinetek éveiben a rezsi nem csökkent, hanem emelkedett, sőt a gázártámogatást is kivezették. Emellett eltörölték a gyermekek után járó adókedvezményt is, nem tartották fenn a kedvezményes forinthiteleket, a munkanélküliség pedig 2002-ről 2010-re megduplázódott - folytatta.

Hozzátette, hogy a Bajnai-kormány idején, 2009-ben 7 százalékkal esett vissza a gazdaság, ezzel szemben ma pozitív előjelű a növekedés. Rogán Antal összegzése szerint a 2014-es költségvetés egy stabilan tartható, reálisan felépített és a magyar családokat támogató büdzsé, amely addig nyújtózkodik, amíg a takaró ér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.