Köteles mindent visszafizetni

Törölték a Horvát Utazási Irodát a nyilvántartásból

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal hétfőn hivatalból törölte a Horvát Utazási Iroda Kft.-t az utazási vállalkozók közhitelű hatósági nyilvántartásából jogszabálysértés miatt.

2008.07.21 18:57MTI

A hivatal közleménye szerint a határozat jogerős. Az utazási vállalkozó hétfőtől további utakat nem szervezhet és nem bonyolíthat le, köteles azonban az elmaradó utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat teljes összegben visszafizetni.

A közlemény szerint, ha a Horvát Utazási Iroda Kft. nem gondoskodik az utasai hazautaztatásáról, a kényszerű tartózkodás költségeiről, vagy az előlegeket, illetve részvételi díjakat nem fizeti vissza, az ezekre vonatkozó szükséges intézkedéseket a vállalkozó helyett az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-nek az utazási iroda vagyoni biztosítéka terhére kell megtennie.

Így a biztosítónak az érvényben lévő biztosítási szerződés feltételei szerint összesen 68.900.000 forint vagyoni biztosíték erejéig kell a különböző intézkedéseket, kártérítéseket állnia.

A Horvát Utazási Iroda Kft. vagyoni biztosítéka az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-nél kiutaztató tevékenységre összesen 68.400.000 forint összegben, belföldi utazásszervezésre összesen 500.000 forint összegben áll rendelkezésre.

Az elmaradt utazások miatti kártérítési igényeket az Allianz Hungária Biztosító Zrt. valamennyi ügyfélszolgálati irodájában befogadják.

A biztosító társaság hétfői közleménye szerint a bejelentéshez meghiúsult út esetén az utazók neve, eredeti befizetési bizonylat, az utazási szerződés vagy a visszaigazolás (voucher), továbbá az útlevél, illetve a személyi igazolvány száma, az utazási irodához tett kárbejelentés másolata szükséges.

A meg nem hiúsult, de saját költségen fedezett út esetében az utazók nevére, eredeti befizetési bizonylatra, az utazási szerződésre, továbbá az útlevél, illetve a személyi igazolvány számára, az utazási irodához tett kárbejelentés másolatára, valamint a voucher helyett a kifizetett szállásdíj igazolására, továbbá a szálloda által kiállított jegyzőkönyvre van szükség.

A kárpótlást igénylő meghatározhatja, hogy bankszámlaszámára vagy postai címére kéri a kárpótlás összegét. A kifizetésekre szerződésenként, mindenkor az illetékes minisztériumi szakhatósággal egyeztetve kerül sor, a beérkezett igények összesítése alapján - áll a biztosító közleményében.

Az Allianz Hungária július 21-én 17.00 óráig 40 darab írásos kárbejelentést regisztrált. A társaság jelezte: szakszerű és gyors kárrendezéssel kíván segíteni abban, hogy a károsultaknak még legyen lehetőségük elmaradt nyaralásukat pótolni. A társaság kéri a károsultakat, hogy kárigényüket minél hamarabb, de lehetőleg július végéig jelentsék be.

Molnár Gabriella,
a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy az utazási iroda képviselői elzárkóznak a tájékoztatástól. Az elnök úgy tudja, hogy szombaton mintegy 90 utas indult volna nyaralni.

Molnár Gabriella további utasszámról nem tudott nyilatkozni. Egyes hírportálok szerint csaknem 300 utast érint az utazási iroda "eltűnése". A sajtóban korábban az jelent meg: több mint 100 utas várt az irodánál és a biztosítónál szombaton arra, hogy megtudja, mi lesz a pénzével. Az iroda korábban táviratban mondta le az utakat.

A biztosító társaság akkor azt közölte, hogy fizetnek, ha az iroda csődöt jelent. Az utazási iroda múlt hét vége óta elérhetetlen. Horvátországban, a spliti magyar konzulátuson nem jelentkeztek csütörtök óta újabb magyar károsultak - tájékoztatta Vuicsics Marietta, a kihelyezett konzulátus vezetője az MTI-t.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.