Egészségügyi hadgyakorlat

Magyarok részvételével zajlik hadgyakorlat Németországban

Tizenegy ország szakemberei, köztük a Magyar Honvédség katonái részvételével tartanak többnemzeti, katona-egészségügyi hadgyakorlatot a németországi Feldkirchenben.

2013.09.24 14:11MTI

A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) és a Bundeswehr Összhaderőnemi Egészségügyi Szolgálata által közösen szervezett "Vigorous Warrior 2013" (VW13) elnevezésű gyakorlat pénteken ér véget.

A szeptember 16-án kezdődött gyakorlaton az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia és Svédország csaknem hatszáz katona-egészségügyi szakembere vesz részt, azzal a céllal, hogy gyakorlatban teszteljék, "milyen mértékben képesek a különböző országok erői és katona-egészségügyi moduljai hatékonyan együtt dolgozni".

A szereplők harctéri körülmények között gyakorolták a katona-egészségügyi ellátás működtetését - a sérültek ellátását és szállítását - írta a HM.

A közlemény szerint a Vigorous Warrior olyan katona-egészségügyi hadgyakorlat, amely kiképzési és kiértékelési alkalmat ad a "többnemzeti környezetben való feladatvégzés elsajátítására, új lehetőségek feltárására és arra, hogy hatékonyabb megoldásokat találjanak az együttműködésre". A Vigorous Warrior kétévente ismétlődő hadgyakorlat, amelyet először Magyarországon rendeztek meg 2011-ben, és mindig más ország ad otthont neki - közölte a HM.

Az Észak-atlanti Tanács 2009 októberében akkreditálta a budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központot (NATO KEKK). A központ szakmai programjával támogatja a NATO katona-egészségügyi célkitűzéseinek megvalósítását és a szervezet egészségügyi transzformációját. A katona-egészségügyi központ feladata a fenntartható orvosi támogatás biztosítása. Ez magában foglalja a csapatszintű egészségvédelmi és megelőző tevékenységeket, valamint a hadszíntéri sebesültellátást, utógondozást és rehabilitációt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.