Megszüntetik az osztást a Magdolna utcában

Kocsis Máté nem ad több tűt a drogosoknak

Felmondta az együttműködési megállapodást Józsefváros Önkormányzata a tűosztóként ismert Kék Pont Alapítvánnyal. Kocsis Máté a Facebookon is megosztotta a hírt.

2013.09.19 13:29ma.hu
Kép: http://jozsefvaros.hu

Kocsis Máté (a Fidesz kommunikációs igazgatója) polgármester a döntés indoklásaként elmondta: Józsefváros nem tudja egyedül felvállalni, hogy Budapest minden részéről ide jönnek a drogosok steril tűért. Csak ebben az évben több, mint 2000 darab eldobott fecskendőt szedett össze a városüzemeltetési szolgálat a kerület közterein. Többet játszóterek mellett találtak.

Speciális csipesszel, védőfelszerelésben gyűjtik a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat munkatársai a kerület közterein a drogfogyasztók által eldobott fecskendőket. Csak ebben az évben 2027 darab tűt szedtek össze. A szolgálat szerint soha nem találkoztak Kék Pontos munkatárssal, akik a használt injekciós tűket gyűjtötték volna. Az együttműködési megállapodás szerint azonban az önkormányzat és az alapítvány közös felelőssége a közterületeken lévő drogszemét kezelése.
 
2010 márciusában kötött együttműködési megállapodást Józsefváros Önkormányzata a Kék Pont Alapítvánnyal. A felek többek között abban állapodtak meg, hogy a korábbi gyakorlathoz képest az alapítvány csökkenti a kiadott steril tűk számát. Az önkormányzat pedig bérbe adja egy, a tevékenység ellátására alkalmas Magdolna utcai helyiségét.

Ám a helyzet tarthatatlanná vált - mondta Kocsis Máté a megállapodás felbontásáról szóló napirend vitájában. A polgármester hozzátette: a kerület nem bírja egyedül felvállalni, hogy Budapest minden részéről ide jöjjenek a drogosok steril tűért. Józsefváros első embere jelezte: ha kialakul egy olyan rendszer, ahol a főváros legalább harminc pontján lesz ellátó, akkor Józsefváros is kiveszi a részét a tűcsere-programból, máskülönben egyedül nem vállalja át mások terheit. Hatalmas az felháborodás, és nekünk az itt élők érdekeit kell nézni legelőször – folytatta a polgármester.
 
Az elmúlt években ugyanis egyre több panasz érkezett az önkormányzathoz, a legtöbben a Golgota, a Teleki, a Dobozi, a Kálvária, a Molnár Ferenc és Losonci térre, illetve a Diószegi, a Kőris, az Illés, a Dankó és a Szigony utcákra panaszkodtak, ahol szinte már állandósult a drogszemét.
 
A napirend vitájában Ferencz Orsolya, a Golgota tér és környékének fideszes önkormányzati képviselője is szót kért. A négy gyermekes józsefvárosi családanya azt mondta: ha a Kék Pont kiteszi a lábát a kerületből, nem lesz katasztrófa, vagy járványveszély, ahogy ők állítják. A képviselő asszony szerint katasztrófa most van, ami a társadalom nagyobb részét fenyegeti, különösen a kicsi gyermekeket, akik felszedhetik a földről a használt tűket.
 
A testület 14 igen, 2 nem, 1 tartózkodás mellett megszavazta Kocsis Máté polgármester javaslatát, ami alapján december 31-től felbontják a Kék Pont Alapítvánnyal 2010-ben kötött együttműködési megállapodást. Vagyis az év végén véget ér a tűcsere-program Józsefvárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.