Egyenesen a parlamentnek

Áder visszadobta az egyházügyi és a médiatörvény módosítását

Visszaküldte kedden a parlamentnek megfontolásra Áder János köztársasági elnök az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő törvénycsomagot, valamint az egyházügyi törvény módosítását.

2013.07.02 17:03MTI

Az Országgyűlés mindkettőt múlthét szerdán fogadta el. Ezekkel együtt Áder János tavaly nyári beiktatása óta már 14 törvényt küldött vissza a Háznak. Az alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag a médiatörvényen változtatva lehetőséget adott arra, hogy a médiahatóság elnökhelyettese - az elnök megbízásának megszűnésétől az új vezető kinevezéséig - rendeletet alkosson. 

Az államfő ezt kifogásolta, mondván: az alaptörvény meghatározza, hogy önálló szabályozó szerv - így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság - vezetője törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet adhat ki, s ebben az általa kijelölt helyettese helyettesítheti. A törvénymódosítás viszont - Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára - arra az esetre rendezte volna a rendeletkiadási jogot, ha a korábbi elnök nem jelölt ki helyettest e tekintetben.
 
Áder János azonban rámutatott: a szabályozás így bizonytalanná, ellentmondásossá válna, és csorbítaná az alaptörvény jogforrási hierarchiában elfoglalt helyét, jogszabály ugyanis nem lehet ellentétes az alaptörvénnyel. Az egyházügyi törvény módosításával kapcsolatban a köztársasági elnök megállapította, hogy az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezések jogbizonytalansághoz vezetnek. 

Az egyházként elismerés rendjét újraszabályozó jogszabály hatályon kívül helyezi az egyházak nyilvántartására vonatkozó lényeges szakaszokat. A törvénymódosítás következő paragrafusai azonban az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek önmagukban nem értelmezhetők - olvasható a köztársasági elnök állásfoglalásában. 

Az államfő felhívta a figyelmet arra, a jogbiztonság elve megköveteli, hogy a jogalkotás egyértelműen követhető és áttekinthető legyen. Áder János Kövér László házelnöknek írt levelében azt kérte, a parlament mindkét törvényt észrevételei alapos megfontolása után fogadja el újra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.