Józsa

Az MSZP otromba centralizációnak tartja a PSZÁF és az MNB összevonását

"Matolcsy György mind szakmai, mind etikai szempontból alkalmatlan egy ilyen összevont szervezet vezetésére."

2013.06.10 13:52MTI
Fotó: MTI

Az MSZP véleménye szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) tervezett összevonása, illetve az előbbi szervezet jogutód nélküli megszüntetése "otromba centralizációs szándék" - jelentette ki hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Józsa István.

A frakcióvezető-helyettes példa nélkülinek és a "felelőtlenség minősített esetének" nevezte az erről szóló, a kormány által a múlt héten benyújtott törvényjavaslatot.

Ha elfogadják az indítványt, annak nyomán a stabilitás szempontjából megengedhetetlen káoszt alakulhat ki - mondta.

Matolcsy György mind szakmai, mind etikai szempontból alkalmatlan egy ilyen összevont szervezet vezetésére - tette hozzá. A jegybankelnök tevőleges részese volt annak, hogy a 2010-es kormányváltás óta a forint árfolyama folyamatosan romlik és annak is, hogy "elszabadult az infláció". A legújabb számok eközben azt mutatják, hogy csökkennek a Magyar Nemzeti Bank tartalékai - mondta Józsa István. Hozzátette: a pénzügyi szakterület a bizalomra épül, de "Matolcsy Györgynek ambivalens a viszonya a magántulajdon szentségéhez".

Végül elmondta: a szocialisták nem tartanak kizártnak egy ilyen összevonást, de azt komoly szakmai egyeztetésnek kell megelőznie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.