A kormány számára

Hölvényi : az egyházak társadalmi jelenléte óriási lehetőség

Az egyházak társadalmi jelenléte és aktivitása a kormány számára nem problémát, hanem feladatot és óriási lehetőséget jelent.

2013.04.27 17:39MTI

Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kijelentette: az utóbbi években az egyházak olyan szintű társadalmi felelősségvállalást valósítottak meg, amely az állam és az egyházak kapcsolatának új minőségét jelenti. A korábbi formálisabb együttműködések után napi kapcsolat alakult ki szociális, oktatási és egyéb területeken is.
   
A kormány a közösségek megerősítésének lehetőségét látja az egyházakban, mert "az egyházak már rég kijöttek a templomok falai közül". A közösségépítő kohézió értékét ezért igyekszik különböző módokon az állam elismerni - tette hozzá.
   
Az egyházi törvénnyel kapcsolatban megjegyezte: világos szempont volt a megalkotásakor, hogy vallási közösséggel ne lehessen visszaélni. A törvénytervezetben - Európában egyedülálló módon - harminckét egyház szerepel, és megadja a lehetőséget mindenki számára, hogy bármely felekezetekhez tartozzon, szabadon élhesse meg saját vallását, és nem csorbítja az alapításhoz való jogot sem - jelentette ki.
   
Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke elmondta, hogy sok területen közösek a feladataik az állammal. Jó együttműködésük az egész társadalom számára hasznos lehet. Emlékeztetett rá, hogy éppen tizenöt éve írták alá a megállapodást az állam és a baptista egyház között. Az elmúlt években többször bebizonyosodott, hogy jó döntés volt - emelte ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.