Mindenki számára megismerhetőek

P.-Laborc - feloldották a bizottsági meghallgatás jegyzőkönyveinek titkosságát

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke csütörtökön feloldotta a Laborc Sándor volt titkosszolgálati vezető és két másik ember korábbi bizottsági meghallgatásáról készült jegyzőkönyvek titkosságát.

2013.04.25 15:22MTI

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: immáron mindenki számára megismerhetőek a bizottság ülésén elhangzott mondatok, kijelentések. Hangsúlyozza: továbbra is a teljes átláthatóság és nyilvánosság pártján állnak a Laborc-P. találkozók megismerhetőségében. 

Laborc Sándort tavaly november 27-én hallgatta meg zárt ülésen a nemzetbiztonsági bizottság. Kocsis Máté, a testület fideszes tagja a meghallgatás után újságíróknak azt mondta, erősen kétséges dolgokban is egyeztetett Laborc Sándor, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója és P. Tamás, az Energol Rt. előzetes letartóztatásban levő volt vezetője. 

Kocsis Máté elmondta: az Alkotmányvédelmi Hivatal a bizottság elé tárt dokumentumokat, és ezzel kapcsolatban kérdezték Laborc Sándort a testület zárt ülésén. A volt főigazgató az ügy érdemére vonatkozóan folyamatosan valótlanságokat állított, holott a bizottság tagjai előtt voltak a hiteles dokumentumok - közölte.
 
Sajtóinformációk szerint az ősz folyamán megjelent a testület előtt az az ember is, aki összehozta a Laborc-P. találkozót, illetve Laborcot a találkozókra elkísérő, vezető beosztású NBH-s munkatárs is. P. Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. 

A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással P. Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a P-tól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. 

A hangfelvételek leirataiból kiderül, P. félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle. Laborc Sándor a szerdai Népszavában úgy fogalmazott: a lényeg a festék mögött maradt", az iratban nem szereplő, illetve kitakart részek jelenthetik az ügy lényegét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.