Alkotmánymódosítás

Aligha fejeződik be jövő hétig az uniós elemzés

Várhatóan nem végez a magyar alaptörvény módosításának mélyreható jogi elemzésével az Európai Bizottság az Európai Parlament jövő hét szerdai, Magyarországról szóló plenáris vitájáig.

2013.04.12 13:53Varga János

Egy bizottsági forrás részletesen kifejtette az MTI-nek, hogy az alaptörvény módosításának vizsgálata alapvetően két úton folyik; a módosítást vizsgálja egyrészt az uniótól teljesen független Európa Tanács Velencei Bizottsága, amely várhatóan leghamarabb júniusban foglal állást a kérdésben. Az Európai Bizottság pedig mindeközben azt vizsgálja, hogy a módosítás konkrét rendelkezései ütköznek-e az uniós jog betűjével, ami miatt kötelezettségszegési eljárások indulhatnak.

A név nélkül nyilatkozó tisztviselő tudatta: az Európai Parlament plenáris ülésén jövő szerdán Magyarországról szóló vitájában a bizottság képviselője már várhatóan "világos utalást" tesz majd arra, hol tart a a testület vizsgálata, a módosított alaptörvény sérti-e az uniós jogot, és ha igen, mely pontokon.

A névtelenül nyilatkozó forrás azt nem tudta megerősíteni, hogy José Manuel Barroso, a bizottság elnöke maga szólal-e fel a vitában.

A vizsgálatnak ez a szakasza a forrás szerint viszonylag hamar befejeződhet. Az alaptörvény módosításának átfogó, mélyreható jogi elemzése viszont a tisztviselő szerint valószínűleg jövő szerdáig még nem zárul le.

A vizsgálat állását firtató újságírói kérdésre Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője, a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján mindössze annyit mondott, nem tudja előrejelezni, hogy a bizottság elkészül-e az elemzéssel a jövő hétig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.