Van megoldás, de semmit sem tesznek!

Fidesz: a kormány semmit nem tett az üzemanyagár-növekedés ellen

A kormány semmit nem tett, hogy az üzemanyagár-növekedés hatását kivédje, pedig erre számos recept van és ilyen esetben csak a kabinet tud cselekvően fellépni - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

2008.06.19 15:51MTI

Az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének vezetője szerint a kormány csak kifogásokat keres, miközben Veres János pénzügyminiszter azt mondja, nem keletkezik többletbevétel a magas üzemanyagárakból. Varga Mihály olyan becslésekre hivatkozott, amelyek szerint 30 milliárd forinttal több folyik be az államkasszába a magasabb üzemanyag- és gázárak miatt. 

Varga Mihály közölte: van mozgástér és lehetőség, hogy a kormány tegyen az üzemanyagárak növekedése ellenében és próbálja kezelni a problémát. A Fidesz azonnali és konkrét lépéseket vár az ügyben a kabinettől. 

A politikus a megoldási receptek között említette, hogy a világ számos országának kormányai próbálják elviselhetővé tenni az árnövekedés hatásait. Példaként hozta fel, hogy Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök szerdán jelentette be: csökkenteni kell az adómértéket. Kitért arra is, hogy Spanyolországban 80 millió eurós adócsökkentésről állapodtak meg a fuvarozókkal, Olaszországban elfogadták azt a kormánydöntést, amely az olajipari cégek magasabb profitjának egy részét csoportosítja át az élelmiszerárak kompenzációjára, Portugáliában pedig csökkentett útdíjat kell fizetniük a fuvarozóknak. 

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a Fidesz hetekkel ezelőtt már bejelentette: tárgyalásokba kezdenek a magyar fuvarozók érdekképviseleteivel. Megjegyezte: miután a kormány is így tett, nem akarták megzavarni ezeket a tárgyalásokat és inkább vártak, most viszont "a kormány tehetetlensége arra ösztönzi a Fideszt, hogy ne várjon tovább". 

A Fidesz alelnöke kérdésre válaszolva azt mondta, bár örülnek, hogy a Mercedes-Benz Magyarországon építi fel új közép-európai üzemét, "a kép bonyolult". Kiemelte: a cég képviselői is kijelentették, hogy az infrastrukturális helyzet és a nagy mennyiségben rendelkezésre álló szakképzett munkaerő miatt választották hazánkat, mert az ország makrogazdasági helyzete kevésbé indokolná, hogy mellettünk döntsenek. 

Arra a kérdésre, hogy a GKI előrejelzése szerint a gazdasági növekedés számottevően gyorsul 2008-ban az előző évihez képest, Varga Mihály azt mondta, a 3 százalékos növekedés valóban magas az előző évi 1 százalékoshoz képest, de a szomszédos országok 6-8 százalékával összevetve Magyarország "egy nevetséges növekedési tartományban van".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.