"A FIFA kedvében akar járni"

Jobbik: az MLSZ nem áll ki a szurkolók mellett

A Jobbik szerint felháborító az a "megfelelni akarás", amivel a Csányi Sándor vezette Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) "a FIFA kedvében akar járni", és ezért még valótlanságokat is állít a magyar válogatott szurkolóival kapcsolatban.

2013.01.17 18:09MTI

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) január elején hozta nyilvánosságra, hogy a testület fegyelmi bizottságának döntése értelmében a magyar válogatott a következő, Románia elleni hazai világbajnoki selejtezőmérkőzését zárt kapuk mögött köteles lejátszani március 22-én.
 
A FIFA illetékes testülete azért büntette meg súlyosan a magyar szövetséget, mert az augusztus 15-én rendezett Izrael elleni barátságos mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált, és sértő jelképeket mutatott fel. Szilágyi György csütörtökön idézett egy az MLSZ honlapjára szerdán felkerült nyilatkozatból. 

Ebben egyebek mellett az szerepel: a tavaly augusztusi mérkőzésen "a nézők egy csoportja a politikai véleménynyilvánításra is alkalmas jelképeket viselt ruházatán, illetve ezeket fel is mutatta a mérkőzés során: palesztin, iráni zászló, Árpád-sáv, nagy-Magyarország, amelyek a FIFA hivatalos állásfoglalása szerint szintén nem vihetők labdarúgó-mérkőzésre". 

A jobbikos politikus hangsúlyozta: semmilyen FIFA-előírás sem tiltja az Árpád-sáv vagy a nagy-Magyarország jelképek viselését, ahogyan a palesztin és iráni zászlók is FIFA-tagállamok nemzeti lobogói. A jobbikos politikus szerint felháborító, hogy az MLSZ nem a magyar szurkolók mellett áll ki. Az ellenzéki képviselő szerint a "szabad véleménynyilvánítás joga a szurkolókat is megilleti" és a Jobbik mindig kiáll azok a szurkolók mellett, "akik azt megérdemlik". 

Szilágyi György elmondta: Csányi Sándor az MLSZ elnöke a szerdai Magyar Labdarúgás Fórumán arról beszélt, hogy az 56-osok terén óriáskivetítőn több tízezer szurkoló nézheti majd együtt a márciusi meccset. A jobbikos politikus szerint az MLSZ ezzel azt mutatja, hogy nem szeretné, ha a mérkőzésen a magyar válogatott játékosai meghallják a szurkolók hangját. 

A Jobbik ezzel szemben a szurkolók által szervezett stadion melletti szurkolást támogatja. Ismertette azt is: Vona Gábor pártelnök társaságában csütörtökön egyeztetett a válogatott azon szurkolói csoportjával, akik a stadionhoz közeli közös szurkolást szervezik a márciusi Magyarország-Románia mérkőzésre. 

Hangsúlyozta: nem a Jobbik szervezi ezt az eseményt, de ha a szervező szurkolói csoportnak igényli, akkor bármilyen segítséget megadnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.