Ünnepi műsorral és filmvetítéssel

A kényszermunkára elhurcoltakról emlékeztek meg a szatmári Mérken

Ünnepi műsorral és filmvetítéssel emlékeztek meg a második világháború alatt és után kényszermunkára elhurcolt magyar és sváb nemzetiségű helyi lakosokról szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mérken.

2013.01.05 18:46MTI

A magyar-román határ mellett fekvő község római katolikus templomában Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályvezetője beszédében elmondta: az akkori hatalom több tízezer ártatlan embert - köztük a magyarországi németeket, illetve a szatmári svábokat - kollektív bűnösnek kiáltott ki, és 1944 ősze és 1945 tavasza között a Szovjetunióba internált.
   
Mérk számára 1945 januárja volt a legfájdalmasabb időszak, amikor a faluból 159 férfit és 105 nőt hurcoltak el kényszermunkára - idézte fel az Emmi osztályvezetője. Tircsi Richárd hangsúlyozta, ennek a tragédiának soha nem szabad ismét megismétlődnie.
   
Az elhurcoltak közül 229-en térhettek haza, a többiek az utazás során vagy a munkatáborokban haltak meg.
   
"Beszélni kell róla, emlékezni kell a túlélőkről és az áldozatokról, azokról, akik sokáig némaságra voltak ítélve" - fogalmazott Tircsi Richárd. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés november 25-ét a Szovjetunióba deportált politikai foglyok és kényszermunkára ítéltek emléknapjává nyilvánította.
   
A mérki német nemzetiségi önkormányzat által szervezett eseményen bemutatták azt a riportfilmet, amelyet Havasi János, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) határon túli kapcsolatok különmegbízottja és kabinetfőnöke készített 2009-ben. Az orosz és ukrán lágervidékeken kutatómunkát végző alkotó elmondta: az egykori munkatáborok helyszíneit bemutató mintegy félórás, az áldozatok és a túlélők előtt tisztelgő film célja, hogy segítségével mindenki számára érthető legyen a malenykij robot szörnyűsége, illetve a lehető legtöbb információ kerüljön a köztudatba ezekről a helyekről.
   
A filmvetítés után a rátkai német nemzetiségi önkormányzat ünnepi műsorát tekintették meg a jelenlévők, ezt koszorúzás követte az elhurcoltaknak állított emléktáblánál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.