Jelenlegi formájában fenntarthatatlan

Balog: kultúraváltás előtt áll a köznevelés rendszere

Komoly változás, egyfajta kultúraváltás előtt áll a köznevelés rendszere - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

2012.11.28 10:41MTI

Balog Zoltán az iskolák állami fenntartásba vételével összefüggő változásokat egy hadjárathoz hasonlította, amely nem valaki vagy valami ellen zajlik, hanem valamiért: a magyar köznevelés ügyéért. A miniszter kitért arra is, hogy pontosan tisztában vannak vele, milyen nagyléptékű változásokat akarnak, és ezeket meg is fogják csinálni. 

Cserében biztosítani kell a pedagógusok megbecsültségét, ezért "tették mellé" az életpálya-modellt, ami nem csak komoly béremelést tartalmaz, hanem széles körű szakmai segítséget, többek között a továbbképzések ingyenessé tételét is. Balog Zoltán nem zárta ki, hogy lesznek majd pillanatnyi nehézségek az átállásban, de ha a tankerületi igazgatók világosan mutatják az irányt, akkor biztos benne, hogy a pedagógustársadalom nagy része meg fogja érteni, hogy "érte és vele történnek a változások".
 
Kiemelte: ami a legtöbbet ártott a magyar iskola ügyének az elmúlt évtizedekben, az a szétesettség volt, tisztázatlan felelősségi viszonyokkal. A rendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, és nem lehet folytatni azt, ahogy az önkormányzatok sok esetben működtették az oktatási intézményeket súlyos adósságcsapdát előidézve - mutatott rá a miniszter. Hozzátette: ma nem nyilvánvaló Magyarországon, hogy mi az a tudás, amit egy nemzeti minimum részeként mindenkinek meg kell tanulnia, és hogyan lesz ettől az ország versenyképes.
 
A miniszter hangsúlyozta: a kultúraváltás lényege, hogy az állam nem valamiféle "mumusként van jelen", mint ahogy korábban jelen volt az iskolaügyben. Ugyanakkor nem csak jobb iskolákat és köznevelést akarnak, hanem egy olyan működőképes országot, ahol biztonságban érezhetik magukat az emberek, és nem kell attól félniük, hogy "holnaptól mások irányítanak bennünket, mint akiket megválasztottunk" - fejtette ki a tárcavezető. 

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár arról beszélt a jelenlévőknek, hogy mindannyian közszolgák. Tapasztalatait összegezve azt mondta, hogy az önkormányzatok és tankerületi igazgatók "a legőszintébb, legkomolyabb együttműködésről tettek tanúbizonyságot". Értékelése szerint olyan lendület, összefogás indult el a köznevelés rendszerében, ami történelmi pillanat. A 198 kinevezett tankerületi igazgató november 9-én kezdte meg munkáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.