Sanader-ítélet

Mol-jogtanácsos: polgári per bírálhatja felül a részvényesi megállapodást

A Mol-csoport jogi igazgatója szerint az INA részvényesi szerződését polgári perben lehetne csak felülbírálni abban az esetben is, ha a Sanader-perben kedden hozott elsőfokú ítélet jogerőre emelkedne.

2012.11.22 18:34MTI

Kara Pál egy újságíróknak csütörtökön Budapesten tartott háttérbeszélgetésen kijelentette: a Mol és a horvát kormány által kötött megállapodás csak akkor válna érvénytelenné, ha polgári perben hozott jogerős ítélet mondaná ki, hogy a szerződés bűncselekményen - azaz vesztegetésen - alapul.
   
Mindezt azzal kapcsolatban fejtette ki a jogi vezető, hogy kedden a zágrábi megyei bíróság első fokon összesen tíz év börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, részben hivatali visszaélés és vesztegetés bűntettének elkövetése miatt. Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett.
   
Egyes szakértői vélemények szerint az ítélet nyomán a horvát kormány kérheti a Mol és a horvát kormány között megkötött részvényesi szerződés újratárgyalását. Slavko Linic horvát pénzügyminiszter szerdán a horvát közszolgálati rádióban arról beszélt, hogy a horvát kormány elégedetlen az INA részvényesi szerződésével és már régóta tárgyal a Mollal annak módosításáról.
   
A Mol jogi szakértője úgy vélekedett, a horvát kormánynak is számtalan jogosítványt biztosít a részvényesi megállapodás. Emellett a szerződés rögzíti, hogy a felek kölcsönösen megszavazzák egymás jelöltjeit a vezető testületekbe.
   
A Molnak 49 százalékos, a horvát kormánynak 44 százalékos részesedése van a horvát olajvállalatban. Az INA kilencfős felügyelőbizottságába a Mol öt főt, a horvát kormány három főt delegálhat, egy fővel a munkavállalók rendelkeznek. A hatfős igazgatótanácsban három-három fővel rendelkeznek a felek, szavazategyenlőség esetén a Mol által delegált elnök voksa dönt.
   
Kara Pál elmondta azt is, hogy amíg az elsőfokú eljárás nem zárul le, addig a Mol nem kíván beavatkozni abba. Véleménye szerint a védelem fellebbezni fog a zágrábi bíróság ítélete ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.