Buszok a középső sávban

Már a jövő héten kezdődhet a Ferenciek tere átépítése

Jövő héten elkezdődhet a Ferenciek tere, valamint a Március 15. tér déli részének átépítése.

2012.11.12 13:53MTI

Erről Puskás András (Fidesz-KDNP) V. kerületi alpolgármester tájékoztatta a hírügynökséget.

Mint elmondta, a közbeszerzési eljárásban már kihirdették a győztes konzorciumot, azonban a fellebbezési határidők még nem jártak le. Amennyiben jövő hét elején alá tudják írni a kivitelezői szerződést, a következő nap már megkezdődhetnek a munkálatok.

A Ferenciek terén megújul a tér, átalakítják a forgalmi rendet, a buszokat a középső sávokba vezetik, kiváltják az aluljárót, és mindenütt felszíni gyalogos kapcsolatokat létesítenek. A Március 15. tér déli szakaszán új fel- és lehajtót alakítanak ki az Erzsébet hídra.

Az alpolgármester szerint a Március 15. téri forgalmi rend megváltoztatása az "Achilles-sarka" az egész főutcaprojektnek. Kifejtette: már a beruházás első ütemében is leszögezték, hogy nem csupán átépített utcákat szeretnének a belvárosban, hanem forgalomtechnikai változásokat is.

Puskás András az első ütemmel összefüggésben nonszensznek nevezte, hogy a Kecskeméti utca-Ferenciek tere útvonalon a forgalomszámlálási adatok alapján óránként több ezer autó közlekedett. Ezeknek semmi dolga nem volt a belvárosban, csak megszokták, hogy arra, az Erzsébet hídon keresztül kell Budára menni - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ezt már sikerült megszüntetni.

A változásokat követően csökkent az Irányi utca és a Ferenciek terei Y aluljáró forgalma, a most induló beruházásban pedig utóbbit kiváltják majd. Ezzel párhuzamosan további parkolóhelyeket is kialakítanak ebben a térségben.

Az alpolgármester leszögezte: szó nincs arról, hogy kizárták volna a belvárosból az autósokat. Szavai szerint nem sétálóutcákat akartak építeni, ezért az utak, épületek megközelíthetők maradtak, és lehet parkolni is, de csak annak van értelme bemenni a területre, akinek valóban ott van dolga. Kitért arra is, hogy a beruházások járulékos haszna, hogy jobb a levegő minősége és kevesebb a zaj, amit a lakók is pozitívan élnek meg.

Szólt arról is, hogy az utcafejlesztések maguk után vonták a magánbefektetők érdeklődését is, akik minőségi épületfelújításokkal csatlakoztak, emellett rengeteg új üzlet, vendéglátóhely és több topkategóriás étterem nyílt. Jelezte: a kerület jelenleg egy kereskedelmi felmérést készít, amelynek nyomán utcabrand-stratégiát fog kidolgozni. Ez lendületet ad majd ahhoz is, hogy a belváros visszaszerezze régi fényét - tette hozzá.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy évről évre 200 millió forinttal támogatják a társasházak felújítását. A kerületben nagyjából 700 társasház van, s minden évben 200 győztest hirdetnek. Megjegyezte: a lakóközösségek lépésről lépésre haladnak, 4-5 év alatt a közműhálózat felújításától eljutnak a külső homlokzatig.

Közölte, hogy az önkormányzat fontos céljának tartja a lakosság visszavonzását, ezt szolgálják a felújítások és a jól kiépített szociális háló is. A korábbi években több ezer fővel csökkent a belvárosi lakosság - mutatott rá -, ami noha természetes minden nagyvárosban, szeretnék visszafordítani a folyamatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.