Vadai hozza nyilvánosságra a munkapéldányt?

LMP: kerítsék elő a Gripen-dokumentumokat!

A Lehet Más a Politika szerint lehetetlen, hogy két különböző kormány sem találja a Gripen vadászgépek beszerzését vizsgáló bizottság jelentését, és sem az akkori sem a jelenlegi illetékesek nem tudják, hogy hol vannak a hivatalos dokumentumok.

2012.10.19 11:59MTI

Az ellenzéki párt az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében arra szólította fel Vadai Ágnes volt szocialista honvédelmi államtitkárt, aki az úgynevezett Gripen-bizottságot vezette, hogy ha van egy munkapéldánya a 2007-es jelentésből, akkor hozza nyilvánosságra. Az LMP egyúttal azt várja az Orbán-kormánytól, hogy "kerítse elő az iratokat". Az LMP ezt az MSZP és a Fidesz közös felelősségének tartja.

Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtök este a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta, nem találják a Honvédelmi Minisztériumban a Gripen-bizottság 2007-es jelentését, nem tudni pontosan, hogyan veszett el még a kormányváltás előtt a dokumentum. Hende Csaba azt mondta: hivatalosan nem is létezik a dokumentum, tehát aki nyilvánosságra hozza, nem követ el államtitoksértést.

A jelentést a tárcavezető elmondása szerint nem titkosították szabályosan, hiszen eddig tisztázatlan körülmények között még 2007-ben "átkerült" a Miniszterelnöki Hivatalba, "tehát Gyurcsány Ferenchez", majd visszaküldték a HM-be, de oda már nem érkezett meg. A 2010-es kormányváltáskor a dokumentum már nem volt a tárcánál, és azóta sem találják - hangsúlyozta Hende Csaba.

Az LMP szeptember végén nyújtott be közérdekű adatkérést az ügyben. A párt szerint a jelentést nyilvánosságra kell hozni, hogy kiderüljön, kik és milyen okokból döntöttek a vadászgépek beszerzéséről.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szintén szeptember végén jelentette be, pártjuk azt várja az ügyészségtől, hogy indítson vizsgálatot a Gripen vadászgépek beszerzéséről szóló 2001-es döntéssel összefüggő korrupciógyanú miatt. A korábbi honvédelmi államtitkár akkor arra hivatkozott, hogy a Profil című osztrák hetilap nemrégiben azt írta: egy tanúvallomás szerint kenőpénzek kifizetéséről is szó volt a BAE Systems fegyverkonszern és kelet-európai tanácsadója, az osztrák Alfons Mensdorff-Pouilly megbeszélésén a vadászrepülő-beszerzésekkel kapcsolatban. Vadai Ágnes azt is javasolta, hogy oldják fel annak a jelentésnek a titkosságát, amelyet az előző kormányzati ciklusban az általa vezetett bizottság készített, és amely - bár a korrupciót nem vizsgálta - szabálytalanságokat állapított meg a Gripen-beszerzés körül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.