56-os sortűz

Háborús bűntett miatt őrizetbe vették Biszku Bélát

Több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt őrizetbe vették Biszku Bélát az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben - jelentette be Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész budapesti sajtótájékoztatóján.

2012.09.10 11:40MTI

A főügyész elmondta: ezért a bűncselekményért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Ibolya Tibor kimondta azt is, hogy az MSZMP ideiglenes intézőbizottságának valamennyi tagja, ha élne, ezzel a bűncselekménnyel gyanúsítható lenne - de már csak Biszku Béla él közülük.

A főügyész a rendszerváltás utáni magyar büntető igazságszolgáltatás jelentős mérföldkövének nevezte a gyanúsítást.

Az index.hu hírportál beszámolója szerint hétfő reggel a rendőrök vitték el Biszku Bélát a főváros II. kerületében található lakásáról.

Az Index a rendőri intézkedésről mellékelt egy, a környéken lakó olvasója által beküldött fotót is, amelyen egy rendőrautó körül két rendőr és egy idősebb ember látható, aki "feltehetően Biszku Béla".

Bényi Mónika, a BRFK szóvivője az MTI megkeresésére egyelőre nem tudott felvilágosítást adni az ügyről.

Az 1956-os forradalmat követő megtorlásokat belügyminiszterként irányító Biszku Béla ügyében indult nyomozást a Budapesti Nyomozó Ügyészség vezetője augusztus végén újabb három hónappal november 28-ig meghosszabbította. A Fővárosi Főügyészség az MTI érdeklődésére akkor azt mondta, az ügyben gyanúsítotti kihallgatás még nem volt.

Biszku Béla ellen jobbikos képviselők tettek feljelentést a tavaly elfogadott, emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján. Az ügyészség a feljelentés nyomán március elején indította el a nyomozást több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított, emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával. A nyomozással a Budapesti Nyomozó Ügyészséget bízták meg.

Az ügyészség kezdeményezi Biszku Béla házi őrizetbe helyezését

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.