Csak tájékozódott

A Jobbik nem minősítette a Safarov-ügyet

A Jobbik nem minősítette Ramil Sahib Safarov kiadatásának és kegyelmének ügyét, csak tájékozódott az esetről.

2012.09.09 16:07MTI

Gyöngyösi Márton és Hegedűs Tamás felidézik, hogy szeptember 7-én az MTI - egy azerbajdzsáni hírportálra hivatkozva - arról számolt be, hogy az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar-azerbajdzsáni, illetve magyar-török baráti tagozatainak elnökeiként látogatást tettek Azerbajdzsán budapesti nagykövetségén. Az azeri hírportál cikkével ellentétben azonban nem minősítették a Ramil Sahib Safarovnak adott elnöki kegyelmet, illetve az azt megelőző jogi eljárást - hangsúlyozza a két jobbikos képviselő.
 
Mint hozzáteszik, az viszont megfelel a valóságnak, hogy tájékozódtak az ügy hátteréről és részleteiről, valamint támogatásukról biztosították Azerbajdzsánnak azt a törekvését, hogy "visszaszerezze szuverenitását az ország azon része felett, amelyet az örmény hadsereg tart megszállás alatt". Az azeri Trend hírportál pénteken közölt írást a jobbikos képviselők és Vilayat Guliyev, Azerbajdzsán budapesti nagykövetének találkozójáról az azeri nagykövetség közleményére hivatkozva. 

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. 

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.