LMP: hozzák nyilvánosságra a cégek listáját!

Hús-hungarikum: "nem teljesen" magyar alapanyagból

Az LMP arra szólítja fel a miniszterelnököt és a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra azoknak a cégeknek a listáját, amelyek külföldi húskészítményekből állítanak elő hungarikumokat.

2012.06.20 16:32MTI

Ángyán József volt államtitkár egy, a hvg.hu-n szerdán megjelent interjúban arról beszélt, hogy tavaly év elején a dioxinbotránnyal kapcsolatban, - amikor Magyarország moratóriumot rendelt el az import húsokra - a Vidékfejlesztési Minisztériumban, a miniszterelnök kérésére készült egy százas lista azokról a nagy húsipari cégekről, amelyek nem teljesen magyar alapanyagból állítanak elő hungarikumokat.

Az LMP arra szólítja fel a kormányfőt és kabinetjét, hogy hozzák nyilvánosságra ezt a listát - jelentette ki szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka. A képviselő úgy fogalmazott: pártjuk elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy a "jelek szerint a miniszterelnök és a kormány asszisztál a magyar fogyasztók megtévesztéséhez".

A politikus hangsúlyozta: azzal, hogy a kormány visszatartja a listát, hozzájárul ahhoz, hogy még a jelenleginél is nehezebb helyzetbe hozzák a magyar sertéstenyésztőket.

Szabó Rebeka az interjúban említett nagyvállalatokra utalva kijelentette, legalább a jelentős mennyiségű agrártámogatáshoz jutó "magyar nemzeti nagytőkének" be kellene teljesíteni azt a feladatát, hogy a magyar termelőktől vásárol és ezekből a termékekből állítja elő készítményeit.

Hozzátette, hogy a kormánynak eközben a fenntartható mezőgazdaság kulcsszereplőit, vagyis a kis- és közepes családi gazdálkodókat kellene támogatnia, nem pedig a "zöldbárókat helyzetbe hozni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.