Önhibájukon kívül nehéz helyzet

Zárolták a szakolyi önkormányzat számláit

Zárolták Szakoly önkormányzatának folyószámláit, mivel a helyhatóság nem tudja kifizetni a bíróság által a korábbi képviselő-testület tagjai számára megítélt tiszteletdíjat - közölte Szűcs Gabriella, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község független vezetője.

2012.06.07 15:37MTI

A polgármester elmondta: a 2006 októberében felállt önkormányzati testület tagjai határozatban állapítottak meg maguknak, illetve a külsős bizottságok tagjainak tiszteletdíjat, amelyet 2007-ben ugyan csökkentettek, de egészen 2008 nyaráig rendben kifizetett nekik a helyhatóság.

Ezután az önkormányzat nehéz anyagi helyzetére hivatkozva nem utalták át a képviselőknek és a bizottsági tagoknak a juttatásokat, holott az a határozat szerint jogszerűen járt volna nekik - ismertette a községet az előző önkormányzati ciklusban is irányító polgármester.

Kilenc korábbi testületi és öt külsős bizottsági tag bírósági útra terelte az ügyet, kérve a járandóságok kifizetését. Az első-, majd a másodfokon eljáró bíróság visszamenőleg megítélte számukra az elmaradt juttatásokat, amelyeket az önkormányzatnak - késedelmi kamatokkal és az ügyvédi költségekkel együtt - egy összegben kell kifizetnie.

A mintegy 15,5 millió forint azonban nem állt rendelkezésre az önkormányzat folyószámláin, ezért a végrehajtó inkasszót jelentett be azokra - tette hozzá Szakoly polgármestere. Szűcs Gabriella megemlítette: a követelésben szereplő összeg a község két havi normatív támogatásának felel meg, de ennél is nagyobb problémát okoz, hogy az elnyert pályázati támogatásokhoz a zárolás miatt nem tud hozzájutni a helyhatóság.

Emiatt a bérek és a szociális segélyek egy részét lehetett csak kifizetni, a beszállítói számlákat és a közüzemi szolgáltatások díját továbbra sem tudja kiegyenlíteni az önkormányzat. Szűcs Gabriella szerint a tartozások és a volt képviselők követelései akár az önkormányzatot is "bedönthetik", annak összes intézményével együtt.

Megjegyezte, a tiszteletdíjról a jelenlegi szabályozás szerint az önkormányzati képviselők lemondhatnak, de ezt a korábbi testület tagjai nem tették meg, és a tartozás részletekben történő kifizetésének a lehetőségét sem kérték.

Szűcs Gabriella közlése szerint a község pénzügyi gondjain némileg enyhíthet, hogy a település határában működő bioerőművel sikerült megállapodást kötni, így az részletekben egyenlíti ki az iparűzési adó kapcsán fennálló tartozását. Szakoly emellett indult az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő települések számára kiírt pályázaton, s az elnyert összeget a tartozások rendezésére fordíthatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.