Hitler, horogkereszt, X

Emmi: elfogadhatatlan a rasszista fenyegetés Nagykanizsán

Tiltakozását fejezte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a nagykanizsai, cigányokat fenyegető feliratok kapcsán.

2012.05.30 12:35MTI

Az államtitkárság közleményében arra reagált, hogy ismeretlenek keddre virradóra Nagykanizsa ligetvárosi részében festékszóróval egy üzlet falára Hitler nevét, horogkeresztet, illetve "Megdögletek cigányok" és "X-el jelöltek égni fogtok" szövegű feliratokat, tizenkét lakóépületre pedig X jelet fújtak.
   
A közleményben azt írták: a leghatározottabban elítélik ezt a cselekedetet, és kérik a rendőrséget - amely önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt már elindította a büntetőeljárást -, hogy kiemelt figyelemmel kísérve az esetet minden rendelkezésére álló eszközt használjon fel az elkövetők elfogására.
   
Az dokumentumban úgy fogalmaztak: az államtitkárság határozottan tiltakozik és fellép minden gyűlöletbeszéd és gyűlöletkeltő, rasszista magatartással szemben, amely etnikai, faji alapon - legyen szó cigányokról, magyarokról vagy zsidókról - embereket vagy embercsoportokat diszkriminál, megbélyegez.
   
Teleki László, Nagykanizsa roma nemzetiségi önkormányzatának elnöke szerdán azt mondta: mélységesen elítéli az ilyen, rasszista indíttatású cselekedeteket, majd hozzátette, "a mindenkori, így a jelenlegi Fidesz-KDNP-kormánynak azt az előítélet-hullámot, amely az elmúlt időszakban tapasztalhatóvá vált, nemcsak szavakban, hanem tettekben is vissza kell utasítania, mert ezt várja az ország roma és nem roma lakossága egyaránt".
   
A volt romaügyi államtitkár úgy fogalmazott: a romáknak vissza kell adni munkalehetőségüket, hogy biztos megélhetést, egzisztenciát, értéket teremthessenek, és meg kell szüntetni a társadalmi különbséget, mert ha a szociális szakadék tovább mélyül, az előítélet is tovább növekszik.
   
Szabados Gábor, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondta, önkényuralmi jelkép használata miatt indítottak büntetőeljárást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.