Elutasítják a politikai örökséget

DK: szembe kellene nézni a Kádár-rendszerrel

A Demokratikus Koalíció (DK) Kádár János születésének századik évfordulója alkalmából közleményben utasította el a Kádár-rendszer politikai örökségét és arra szólította a politikai élet szereplőit, hogy "kíméletlen őszinteséggel" nézzenek szembe az 1945 és 1990 közötti időszakkal.

2012.05.24 14:03MTI

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a huszadik századi magyar történelem egyik legellentmondásosabb politikusaként jellemzi Kádár Jánost, akinek hatalma szerintük a magyar társadalom egyik legnagyobb tragédiájára, a durva erőszakkal levert 1956-os forradalom romjaira, bírósági ítéleteknek álcázott koncepciós perekre, könyörtelen megtorlásra épült.

Az ellenzéki politikus úgy látja, a Kádár-rendszer ennek ellenére ma is megosztja a magyar társadalmat: "vannak, akik diktatúrának tartják, míg mások nosztalgiával tekintenek vissza a számukra biztonságot, kiszámíthatóságot és kiegyensúlyozott növekedést biztosító évtizedekre". Mint írja, a DK bár megérti, de nem fogadja el a Kádár-rendszernek ezen felfogását, azt gondolják ugyanis, hogy a viszonylagos jólét, a nagyobb politikai mozgástér nem Kádár János személyes politikai teljesítményének, hanem az 1956-os forradalomnak és nemzeti szabadságharcnak az eredménye.

Kádár politikai és erkölcsi felelősségét egyáltalán nem csökkenti az ország más szocialista országokkal összehasonlítva kiegyensúlyozottabb gazdasági helyzete: a Kádár-rendszer diktatúra volt, amelyben nem volt parlamentáris demokrácia, nem voltak ellenzéki pártok, nem volt szabad sajtó, nem volt független bíróság, de volt civil ellenőrzés nélküli, az állampárt irányítása alatt álló, az egész társadalmat behálózó titkosszolgálat - fejti ki Niedermüller Péter.

Kiemeli: a Kádár-korszakban olyan Janus-arcú politikai rendszer jött létre, amely máig ható, súlyos erkölcsi dilemmákkal szembesítette a magyar társadalmat. A DK alelnöke szerint a rendszer arra tanított, hogy az anyagi biztonság fontosabb, mint a politikai vélemény szabadsága; hogy az egyéni boldogulás érdekében el lehet feledkezni az áldozatokról, a törvénytelenségekről, meg lehet alkudni az erkölcstelen politikai hatalommal, el lehet fogadni a politikai ellenfelek üldözését; továbbá nem kell szembe szállni az elnyomó politikai rendszerrel, célravezetőbb az "alámerülés", a rejtett ellenállás.

Niedermüller Péter szerint a Kádár-rendszer ezáltal hazudozásra, alakoskodásra, hamis azonosulásra kényszerítette az országot. A Demokratikus Koalíció ezért a múlttal való kritikus szembenézésre, "előítéletektől és ideológiáktól mentes, egymás véleményét és méltóságát tiszteletben tartó társadalmi vitát" kezdeményez a Kádár-rendszerről a jelenlegi kormány szrintük "primitív és kritikátlan kommunistázásával" és "ostoba vádaskodásaival" szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.