Erősebb élelmiszerlánc-felügyelet az igény

Bármit lenyeletnek velünk?

Erősebb élelmiszerlánc-felügyeletet igényelnek a magyar fogyasztók; ez volt az egyik fontos következtetése annak az ez év elején végzett kutatásnak, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felkérésére - közölte Kardeván Endre főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős

2012.05.17 14:01MTI

A felmérés eredményét a Szent István Egyetem állatorvosi karán a magyar állatorvosképzés 225. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség szünetében tartott sajtótájékoztatón mutatták be.

A felmérésből kiderül: a fiatalabbak nem gondolják, hogy a belföldön készült élelmiszerek biztonságosabbak lennének, mint a külföldiek, addig az idősebbek ezt jobbnak ítélik. Az emberek ugyanakkor kifejezetten elvárják a határozott állami szerepvállalást az élelmiszerbiztonság területén.

Kardeván Endre a részleteket ismertetve arról is beszélt, hogy a lakosság szerint az élelmiszerlánc-felügyeletnek egy kézben, egy hatóság irányítása alatt kell működnie. A megkérdezettek többsége, 58,39 százalék úgy gondolja, hogy az ellenőrzések során a hatóság eszközeit, a biztonság szavatolása érdekében még inkább erősíteni kellene.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: az élelmiszerlánc-felügyeleti munkában - kisebb-nagyobb mértékben - mintegy 2.500-3.000 állatorvos vesz részt jelenleg. Az élelmiszerlánc-felügyelet működtetésére összességében az idén mintegy 6 milliárd forint áll rendelkezésre Magyarországon. Hozzátette: hazánkban 128 éve működnek hatósági állatorvosok.

Solti László, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora azt emelte ki, hogy Magyarországon 225 éve folyik állatorvos-képzés. A SZIE állatorvosi kara a második legrégebbi intézmény a világon ezen a szakterületen.

Fodor László, az állatorvos-tudományi kar dékánja pedig arról beszélt: a karon évente 60-70 diplomát adnak ki magyar hallgatóknak és ugyanennyit külföldi diákoknak. Az oktatás három nyelven, magyarul angolul és németül folyik. A hallgatók több, mint fele külföldről érkezik a karra tanulni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.