Újabb élelmiszer lesz drágább!

Várhatóan emelkedik a sertéshús ára

Számítani lehet a sertéshús árának emelésére, a feldolgozók önköltsége már emelkedett, és várhatóan még tovább nő - tájékoztatta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke kedden az MTI-t.

2008.05.13 17:30MTI

Éder Tamás közölte: az átadási árak növekedését az okozza, hogy a feldolgozók költségeit már növelte az év eleji energiaár-emelés, valamint a magasabb munkabérköltség. 

Emellett megkezdődött az alapanyag árának emelkedése is. Elmondta: az önköltség 50-70 százalékát az alapanyag ára teszi ki, ezért elkerülhetetlen, hogy az átadási ár is emelkedjen. 


A Hússzövetség elnöke hozzátette: az alapanyag-kínálat szűkülésével kell számolni, mert tovább csökken a kocaállomány, az elmúlt év végén, az idei év elején 260.000-270.000 kocát tartottak Magyarországon. Kifejtette: az idei év elején még mintegy 3,8 millió sertés volt az országban, most a szakértők 3,5 millióra becsülik a sertések számát Magyarországon. A sertések számának csökkenése nemcsak Magyarországra, hanem több más uniós tagállamra is jellemző, ezért az olcsó alapanyagot már külföldről sem lehet beszerezni. 

Egyúttal a fogyasztás is visszaesett, a Hússzövetséghez tartozó cégek az idei első negyedévben a múlt év hasonló időszakához képest 5 százalékos visszaesést tapasztaltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.