Schmitt-ügy

BRFK: jogszerű volt a rendőri intézkedés a fővárosi tüntetéseken

Jogszerű, szakszerű és arányos volt a rendőri intézkedés a Lánchídon és a Szabadság hídon pénteken a parancsnoki kivizsgálások szerint - közölte a BRFK, a Magyar Helsinki Bizottság álláspontjára reagálva.

2012.04.01 15:11MTI

E szerint jogellenesen, a személyes szabadsághoz való jogot megsértve állította elő a rendőrség pénteken azokat, akik budapesti hidakon Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását követelték.

Pénteken a Lánchídon a Jobbik, a Szabadság hídon pedig az LMP aktivistái próbálták akadályozni a forgalmat, hogy így követeljék az államfő lemondását. A rendőrség tizenkilenc embert állított elő közlekedési szabálysértés és jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt, majd később - miután a rendelkezésre álló felvételek alapján sikerült őket azonosítani - további két ember ellen indított szabálysértési eljárást.

A BRFK vasárnap délutáni tájékoztatásában azt írta: általánosságban a rendőr egy szabálysértés észlelése esetén a helyszínen - a körülményektől függően - dönt a szabálysértést elkövetők előállításáról, ha a rendőrségi törvény alapján a szabálysértési eljárás azonnal lefolytatható.

Kijelentették, hogy a helyszínen történt rendőri intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt a parancsnoki kivizsgálások szerint.

Hozzátették továbbá: a rendőrség nem vizsgálta, hogy az előállítottak a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá eső rendezvényen vesznek-e részt; az elkövetett közlekedésrendészeti szabálysértésért mindenki, aki ellen eljárás indult, önállóan felel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.