Szijjártó türelmet és higgadtságot kér

Pálgium - Schmittugrászok, nyugi!

Nyugalomra, türelemre és higgadtságra kért mindenkit az államfő visszavont kisdoktori címe ügyében a miniszterelnök szóvivője.

2012.03.30 08:08MTI

Szijjártó Péter a TV2 Mokka című műsorában péntek reggel közölte: az alaptörvény azon passzusához tartja magát, amely szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen.
   
Arra a felvetésre, hogy körülbelül két hónappal ezelőtt Szijjártó Péter bulvárkacsának minősítette Schmitt Pál plágiumügyét, a szóvivő most azt mondta: "eggyel hátrébb" lépne, mégpedig az alaptörvény január 1-jei hatálybalépéséig, a dokumentum ugyanis kimondja, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.
   
"Azt gondolom, az a helyes, hogy ha a miniszterelnök vagy mi, választott parlamenti képviselők, betartjuk az alaptörvény vonatkozó rendelkezéseit" - jelentette ki, hozzátéve, hogy Orbán Viktor és ő is ehhez tartja megát, "ha pedig vannak olyan parlamenti képviselők, akik nem tartják magukat ehhez, ez az ő felelősségük".
   
Schmitt Pál kisdoktori címének visszavonásával összefüggésben Szijjártó Péter "nyugalomra, türelemre és higgadtságra" kért mindenkit.
   
"Majd nyilvánvalóan mindenki el fogja olvasni a csütörtöki döntést teljes egészében, az indoklást is. Lehet, hogy akkor majd más álláspontot fog elfoglalni, mint foglal el most" - mondta.
   
Az Orbán Viktor miniszterelnök és az államfő közötti csütörtök esti állítólagos telefonbeszélgetésről szóló hírekre a szóvivő úgy reagált: a kormányfő és a köztársasági elnök rendszeresen konzultál. Szijjártó Péter azt nem tudta megmondani, hogy valóban beszélt-e telefonon a két vezető csütörtök este, és ha igen, miről egyeztettek.
   
Arra, hogy Schmitt Pál az elnöki eskütételekor azt mondta, a legjobb hite és tudása szerint becsülettel kíván helytállni, a miniszterelnök szóvivője kijelentette: az államfő ez a mondata "egy nagyon helyénvaló, becsülendő és becsületes mondás", és elnökként eddig ennek tökéletesen megfelelve végezte a feladatát.
   
Szijjártó Péter péntek reggel nyilatkozott a Magyar Televízió reggeli műsorában is.
   
Arra a kérdésre, hogy ha az LMP kezdeményezi az elnök menesztését, a Fidesz megszavazza-e a határozati javaslatot, a szóvivő közölte: először Schiffer Andrást, az ellenzéki párt képviselőjét kell megkérdezni, valóban van-e ilyen szándéka, vagy csak "egy kommunikációs lufit eregetett a szokásának megfelelően".
   
Minden feltételes módot tartalmazó mondat lényegtelen a politikában - fűzte hozzá.
   
A Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtök este döntött arról, hogy visszavonja Schmitt Pál 1992-ben megszerzett kisdoktori címét.
   

Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádióban Fotó: MTI

 

Orbán Viktor: senki nem dönthet az ügyben, csak Schmitt Pál

A miniszterelnök ahhoz az alkotmányos rendelkezéshez tartja magát, amely szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen. Az ország érdeke ugyanis, hogy az államfő sérthetetlen legyen - válaszolta Orbán Viktor péntek reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, le kell-e mondania az államfőnnek, miután a Semmelweis Egyetem szenátusa úgy döntött, visszavonja kisdoktori címét.

Arra a felvetésre, hogy tehát Schmitt Pálé a döntés, a kormányfő a rádióinterjúban azt válaszolta: "egyértelműen, senki más nem dönthet".
   
Orbán Viktor megerősítette csütörtöki nyilatkozatát - amely a Bács-Kiskun megyei lap online portálján, a baon.hu oldalon jelent meg - és emlékeztetett: a negyedik köztársasági elnökkel dolgozik együtt, munkáját pedig mindig úgy tekintette, hogy annak az államfőt is szolgálnia kell.

Tarlós: az országnak okozott igazi kárt a plágiumügy kirobbantója

A főpolgármester szerint nem az államfőnek, hanem az országnak okozott igazi kárt az, aki kirobbantotta a plágiumügyet.
   
„Az, aki huszonvalahány év után vette a fáradtságot, és Isten tudja meddig járt azután, hogy Schmitt Pálnak kárt okozzon, az jobb ha arra is gondol, hogy az országnak több kárt okozott, mint Schmitt Pálnak” - jelentette ki Tarlós István az m1 Ma Reggel című műsorában pénteken.
   
A főpolgármester elmondta: nem hivatott állást foglalni abban a kérdésben, hogy Schmitt Pálnak le kellene-e mondania visszavont kisdoktori címe miatt.
   
Ez egy végtelenül kényelmetlen helyzet - fogalmazott Tarlós István, hozzátéve: nem érez indíttatást arra, hogy megmondja, kinek mikor kell vagy nem kell lemondani.   

[1/3]next
  1. 1. oldal
  2. Schmitt Pál lemondta pénteki programjait
  3. Szili Katalin közvetlen államfőválasztást javasol

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.