A tavalyi szint

Rákapott a felsőoktatás-csontra az MSZP

Az MSZP elvárja a kormánytól, hogy még a felsőoktatási jelentkezési határidő, vagyis február 24. előtt állítsa vissza a tavalyi szintre az egyetemekre és főiskolákra felvehető hallgatók keretszámát.

2012.02.16 15:20MTI

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy reggeli interjújában azt közölte, a kormány a Hallgatói Hálózat előző napi demonstrációja ellenére sem vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat.

A szocialista politikus hangsúlyozta, amennyiben a kormány kitart ezen álláspontja mellett, és például az államilag finanszírozott képzések száma csak a fele marad a tavalyinak, akkor több ezer olyan gimnazista és középiskolás rekedhet a felsőoktatáson kívül, akik hosszú évek óta készültek egy-egy szakra.

Az MSZP elnökségi tagja úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök egy "téves eszme rabja", ha azt hiszi "személyes kegyet gyakorolva" megállapíthatja a keretszámokat, azokat ugyanis nem politikai szempontok alapján, hanem a társadalom sokszínűségét szem előtt tartva kell meghatározni.

Kunhalmi Ágnes tájékoztatója végén szolidaritást vállalt a felsőoktatási törvény visszavonását és a keretszámok növelését is követelő, szerdán tüntetést tartó Hallgatói Hálózattal.

Mint mondta, az MSZP hétfőn az Országgyűlésben is hangot ad ezen követelésnek, a későbbiekben pedig arra törekszik, hogy egy fenntartható, igazságos és a tömegek számára elérhető felsőoktatási rendszer alakuljon ki a megfelelő párbeszéd után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.