Budapestre látogatnak a jelentéstevők

Ma is Magyarországot figyeli az Európa Tanács

Kétnapos tájékozódó körútra érkezik ma Budapestre az Európa Tanács (ET) két jelentéstevője, hogy áttekintse az elmúlt időszak magyar jogalkotási folyamatát, azon belül egyebek között azt, hogy a médiajogi szabályozás mennyire egyeztethető össze a nemzetközi demokratikus normákkal.

2012.02.16 07:30MTI

Kerstin Lundgren svéd liberális és Jana Fischerová cseh konzervatív képviselő tavaly egyszer már járt Magyarországon, akkor az alkotmányozást tanulmányozták. Februári utazásukra januárban kaptak megbízást az ET parlamenti közgyűlésétől.
   
A képviselők a tervek szerint találkoznak Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével, valamint a parlamenti pártok, emberi jogi szervezetek, médiaintézmények, illetve az Országos Választási Bizottság képviselőivel.
         
A kontinens 47 országát tömörítő Európa Tanács fő feladata, hogy előmozdítsa a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság érvényesülését. Egyik szerve a tagállamok 318 nemzeti parlamenti képviselőjéből álló parlamenti közgyűlés. Ez a testület nem csak a két jelentéstevőt bízta meg a magyarországi tájékozódással, hanem az ET mellett működő független jogi szakértői testületnél, a Velencei Bizottságnál is kezdeményezte szakvélemény készítését több magyar törvényről.
   
Thornbjorn Jagland, az ET norvég főtitkára és Martonyi János magyar külügyminiszter a múlt hónapban folytatott levélváltásban megállapodott abban, hogy a Velencei Bizottság áttekint több magyar sarkalatos törvényt, valamint azt a módosítási tervezetet, amely a médiatörvényhez készül, miután a magyar alkotmánybíróság tavaly decemberben alkotmányellenesnek minősítette a jelenleg hatályos törvény egyes rendelkezéseit.
   
A Velencei Bizottság delegációja a jövő héten jön Budapestre, hogy áttekintse három törvény - a bírák jogállásáról és javadalmazásáról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló jogszabály, illetve az egyházügyi törvény - kérdését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.