Demonstrált a HH

Videó: bezárkóztak a tüntető diákok a felsőoktatási törvény ellen az ELTE-n

A felsőoktatási törvény visszavonását és az ezzel kapcsolatos társadalmi vitát, az egyetemek függetlenségét, a keretszámok újragondolását és a szociális ösztöndíjrendszer kialakítását követelte többek között az a több száz tüntető, aki részt vett a Hallgatói Hálózat demonstrációján szerdán Budapesten.

NÉZZE MEG KÉPEINKET A TÜNTETÉSRŐL: KATTINTSON! képgaléria

2012.02.15 18:18MTI/ma.hu

A Hallgatói Hálózat Vissza a jövőnket mottóval hirdette meg a demonstrációt; a szervezők szerint a felsőoktatási törvény botrányos átalakításával a kormány elveszi a következő generációk jövőjét. A változások egyaránt lehetetlen helyzetbe hozzák a felvételizőket, az életüket eladósodással kezdő vagy röghöz kötött hallgatókat és az oktatókat - írták korábban.

K. Horváth Zsolt, az ELTE egyetemi oktatója beszédében kiemelte: olyan tandíjrendszer bevezetését tudják elfogadni, amely a beszedett összegekből lehetővé teszi a szociális ösztöndíj folyósítását a legrászorultabbaknak.

A tandíjnak az egyetemeken kell maradniuk, és az oktatás minőségének fejlesztésére kell fordítani - hangsúlyozta. Boros Ilona egyetemi hallgató úgy fogalmazott: "az új szabályozással csak azt érik el, hogy aki itthon szeretett volna egyetemre menni, az is elmegy az országból". Felvetette, hogy "a diákok a hallgatói szerződés kényszere vagy a magas tandíjak mellett azért, hogy ezt elkerülhessék, miért ne mennének már elsőévesként is külföldre, ha itthon is fizetniük kell".

A tüntetés résztvevői az ELTE lágymányosi kampuszánál gyülekeztek, majd az Egyetemi rakparton és a Szabadság hídon keresztül vonultak a Fővám térre. A tömegben elsősorban egyetemista és középiskolás diákok voltak, de néhány tanárt is látni lehetett. A transzparenseikre egyebek mellett azt írták: "Mi vagyunk az igazi fiatal demokraták", "Munkát akarunk, nem röghöz kötést" és "Nem rózsás az oktatás jövője".

Részlet az ELTE Hallgatói Önkormányzatának közleményéből

A mai napon Egyetemünk több, mint 375 éve alapvető tevékenységeit, az oktatást és a tudomány művelését zavarták meg illetéktelenek. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata elítéli, ha bármilyen csoportosulás a véleményét oly módon szándékozik kifejezni, amellyel társadalmi normákat sért. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata továbbra is demokratikus eszközökkel kíván a magyar felsőoktatás alakításában részt venni.

A rendezvényen megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője is. A résztvevők egy csoportja, mintegy száz ember átvonult az ELTE jogi karának Egyetem téri épületébe. Egy előadóban fórumot tartanak, amelyen megvitatják a követeléseiket, és kialakítják közös álláspontjukat.

A fórumon ott volt Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közölte, hogy szolidáris a demonstrációval.

A Hallgatói Hálózat - diákok és oktatók önszerveződő csoportja - azért jött létre, mert elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási törvény jelen formáját, a keretszámok drasztikus csökkentését és a tandíjak összegét - olvasható a szervezet Facebook-oldalán.

A demonstrációval szerdán szolidaritást vállalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az LMP is, utóbbi a szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre biztatta.

FRISS HÍREK

 - a tüntetők a demonstráció végén elfoglalták az ELTE jogi karának egyik előadóját. Az Index tudósítása szerint az Egyetem térre időközben négy furgonnyi rendőr érkezett, ketten közülők a dékánhoz indultak tárgyalni. Az egyetem kapuit bezárták.

- az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom spontán szimpátiatüntetést szervez az Egyetem térre.

Az alábbiakban az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom a Facebookon megjelent felhívását közöljük - csonkítatlanul

A Hallgatói Hálózat ma délutáni demonstrációja után az egyetemisták elfoglalták az ELTE jogi karának épületét, ahol nyilvános fórumot kezdtek. A dékán fél hétig adott nekik engedélyt a maradásra, majd távozásra szólította fel őket. A Hallgatói hálózat tájékoztatása szerint jelenleg is tárgyalnak a dékánnal arról, hogy befejezhessék a már megkezdett fórumot. Ha szolidáris vagy a diákok céljaival, fejezd ki ezt az ELTE jogi karának épületénél most! A bent lévők várják támogatásod! A demonstrációt a Hallgatói Hálózat a BRFK-nál bejelentette.

Ne dőlj be a dékán félretájékoztatásának: ami történik teljesen jogszerű! Találkozzunk az Egyetem téren, az ELTE- ÁJK épületénél!

A hallgatók hétfőig adnak ultimátumot a kormánynak

Az egyetemistákból, oktatókból és gimnazistákból létrejött "sejthálózat" - a Hallgatói Hálózat támogatásával - hétfőig ad ultimátumot a kormánynak, hogy visszavonja a hallgatói keretszámokra vonatkozó rendeletet, ellenkező esetben "nyomást gyakorolnak" majd - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) jogi karának épülete előtt Walter Richárd egyetemi hallgató, a fórum egyik moderátora.

Közlése szerint az egyetem épületében délután tartott tanácskozáson egy tízpontos javaslatot és egy tervet fogadtak el, amely alapján olyan sejtek alakulnak gimnáziumokban, felsőoktatási intézményekben, illetve tanári karokban, amelyekben a jövőben minden, az oktatással kapcsolatos kérdésben kinyilvánítják akaratukat.

A sejtek koordinálását a Hallgatói Hálózat vállalta. Az egyik legfőbb követelésük, hogy hétfőig vegye napirendre a kormány a felsőoktatási hallgatókat ért intézkedések visszavonására vonatkozó javaslataikat, és legkésőbb keddig tárgyalják is ezt meg, "vagyis vonják vissza" - mondta Walter Richárd. Mint hangsúlyozta, ha ez nem történik meg, a hallgatói sejtek "minden szinten" nyomást fognak gyakorolni ahhoz, hogy céljukat elérjék.

Az egyetem épülete előtt megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja is, aki azt mondta, a frakció még hétfőn napirend előtt kezdeményezni fogja az Országgyűlésben a keretszámok visszavonását. Megjegyezte: pár nappal a jelentkezési határidő előtt hozták meg a rendeletet, amely drasztikusan csökkenti az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek számát, miközben "olyan mítoszoktól zeng a Fidesz-kormány", hogy Magyarországon diplomás túlképzés van, ezért szükséges az intézkedés bevezetése.

Véleménye szerint egy kormányrendeletben lehetne szabályozni az új, megváltoztatott keretszámokat, amelyhez az egyetemek is alkalmazkodhatnának.

A Hallgatói Hálózat képviselői viszont azt mondták, tiltakoznak az ellen, hogy megmozdulásukon politikusok is megjelentek, és közlésük szerint a pártok által közöltekkel nem azonosulnak. Szerda este fél kilenc után véget ért a megmozdulás, amelynek szervezésébe időközben az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoport is bekapcsolódott. A hallgatók, akik a délután folyamán az épületben tartottak tiltakozó fórumot, hazamentek.

Továbbra is jelentős rendőri egység várakozik a Kecskeméti utcában, de intézkedésre nem került sor.

A Hallgatói Hálózat demonstrálói transzparenssel az Egyetem téren, miután kijöttek az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) épületéből, ahol fórumot tartottak.(MTI)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.