Kötelezettségszegés a köbön

Tojótyúkok karmaiban: a tojásainkat szorongatja az EU

Két hónap áll rendelkezésére Magyarországnak és további több mint tíz tagállamnak arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárására, amit a tojótyúkok nem megfelelő tartási körülményei miatt indított a testület - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

2012.01.27 16:47MTI

A hazai tojótyúk-állomány mindössze 5 százalékánál nem sikerült az átállás 2011 december 1-jéig. A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatokkal segítette a tojástermelőket, hogy kicserélhessék a ketreceket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium mindent megtett azért - olvasható a tájékoztatóban -, hogy a termelőknek sikerüljön az átállás. A tárca az elmúlt években három alkalommal is írt ki pályázatot, hogy megkönnyítse a régi, kisebb ketrecekkel rendelkező gazdák dolgát.

Tavaly 3 milliárd forintot ítélt meg erre a célra, de a pénzre nem volt elég jelentkező, ami a szaktárca szerint arra utal, hogy aki akarta, korszerűsítette a telephelyét. Jelenleg még 109 telepen nem teljesült az uniós elvárás, várhatóan ezek a telepek legkésőbb 2012. július 31-én bezárnak. Az EU 1999 óta hatályos irányelve előírja, hogy tojótyúkokat – a 350-nél több tyúkot tartó telepeken - csak nagyobb, komfortosabb ketrecekben lehet tartani.

Az új év első napjától 500 helyett minimum 750 négyzetcentiméter életteret kell biztosítani egyenként a tyúkok számára, és ülőrúddal is el kell látni a ketreceket. Az unió 2011 december 31-ig adott türelmi időt az átállásra. Tekintettel a globális gazdasági helyzetre, illetve arra, hogy még mindig közel 50 millió tojót tartanak hagyományos ketrecben az unió területén, az Európai Bizottság és az uniós agrárminiszterek újabb 7 hónap türelmi időt adtak a termelőknek az átállásra.

A 2012. július 31-ig rendelkezésre álló időben a régi ketrecekben termelt tojást csak a tagállamon belül, illetve csak ipari felhasználásra – porításra, létojás- és tésztagyártásra - adhatják el a gazdák.

Nemcsak Magyarország, hanem számos más tagállam – így Belgium, Bulgária, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lettország, Hollandia, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia és Spanyolország – sem tudott megfelelni maradéktalanul az uniós irányelv követelményeinek - tartalmazza a VM összegzése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.