A közös fellépést értékelték a rendőrfőkapitányok

Magyar-szerb egyetértés az illegális migrációt illetően

Hatala József országos rendőrfőkapitány és Milorad Veljovic, a szerb rendőrség igazgatója megállapították, hogy Szerbia és Magyarország számára is jelentős teher az illegális bevándorlók és menedékkérők beáramlása, a két ország emiatt kiemelt feladatnak tartja e probléma kezelését.

2011.12.12 19:59MTI

A Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint Hatala József úgy vélekedett, hogy a két ország rendőri együttműködése példaértékű lehet más országok számára is, hiszen a július végén, augusztusban tapasztalt nagy nyomás mellett - amikor jelentősen nőtt az illegális határátlépések száma -, összehangolt lépésekkel sikerült elérni, hogy novemberben már jelentősen csökkenjen a számuk.
   
Hatala József kitért arra, hogy Magyarországon idén 4850 illegális bevándorlót fogtak el - akiket visszatoloncoltak Szerbiába -, 27 százalékkal többet, mint tavaly.
   
Hatala József és Milorad Veljovic október közepén a magyarországi Röszkén konkrét intézkedésekről állapodott meg az illegális határátlépések csökkentése érdekében, s a közös lépések - mint most hangsúlyozták - máris jó eredményeket hoztak.
   
Veljovic napi rendszerességűnek és nagyon jónak mondta a szerb és a magyar rendőrök együttműködését. Mindazonáltal megjegyezte, hogy Belgrád számára a szerb-macedón határ "minőségi" védelme a legfontosabb, mert ott áramlik be a legtöbb illegális bevándorló (részben Görögország felől). Tavaly e határszakaszon közel 2500 határsértőt regisztráltak, idén eddig viszont már mintegy 9500-at - tette hozzá.
   
Veljovic megjegyezte, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelemben a szerb határrendészet mellett a bűnügyi rendőrség is részt vesz, s ez utóbbi tevékenységének köszönhetően több olyan bűnözői csoportot is lefüleltek Szerbiában, amely illegális bevándorlók Magyarországra történő átcsempészésével foglalkozott.
   
A magyar és a szerb rendőrség vezetője a tervek szerint két hónap múlva ismét közösen értékeli majd a kétoldalú együttműködést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.