Brüsszelben ismertettek a tervet

Új migrációs EU-stratégiát hozott az "arab tavasz"

Az Európai Bizottság a migráció és a mobilitás területén folytatott párbeszéd és operatív együttműködés megerősítésére tett javaslatot az unión kívüli partnerországoknak.

2011.11.18 14:24MTI

Az új, Brüsszelben stratégiainak minősített elképzelések kidolgozását az "arab tavasz" fejleményei, a Földközi-tenger déli térségében zajló események indokolták.
   
Az EU új migrációs stratégiája, amely a korábbinál nagyobb nyomatékot ad a migránsok nemzetközi védelmének, két fő működési keretre helyezi a hangsúlyt.
   
Egyrészt úgynevezett mobilitási partnerségek kialakítását ajánlja fel a közvetlenül szomszédos térség országainak, első körben Tunéziának, Marokkónak és Egyiptomnak. E mobilitási partnerségek meghatározott keretbe foglalnák az unió és a nem uniós országok közötti párbeszédet és együttműködést. A középpontban a legális migráció megkönnyítése és jobb szervezése állna, párhuzamosan az illegális migráció kezelhetőségét szolgáló, "eredményes és humánus" intézkedésekkel.
  
Másrészt a további országokkal kapcsolatban az uniós javaslattevő-végrehajtó testület közös migrációs és mobilitási ütemtervek kialakítására tesz javaslatot. Ezek az ütemtervek megalapozhatnák a későbbi, magasabb szintű együttműködést.
   
Az unió azt tervezi, hogy migrációs és mobilitási központokat hoz létre. E központok a szakképesítés, illetve a munkaerő iránti kereslet-kínálat megfeleltetése területén támogatást nyújtana egyéneknek, valamint maguknak a partnerországoknak.
   
Az EU ugyanezen a napon online bevándorlási portált is indított, amely szintén segíteni fogja a tényleges és a potenciális migránsokat, hogy megalapozottabb döntéseket hozhassanak saját sorsuk alakítását illetően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.