Nem csorbítanák a nők önrendelkezési jogát

Abortuszvita: az MSZP felvilágosítana és árakat csökkentene

Az MSZP nem a nők önrendelkezési jogának csorbításában, hanem a felvilágosító programok támogatásában és a fogamzásgátlók árának csökkentésében látja az abortusz elleni hatékony küzdelem eszközét.

2011.12.01 11:51MTI

A szocialisták arra reagáltak így, hogy kereszténydemokrata képviselők elvonnák a jövő évi költségvetéséből a terhességmegszakításra előirányzott 400 millió forintot, és azt örökbefogadások ösztönzésére, illetve gyermek és ifjúsági üdültetésre fordítanák.
   
Demeter Márta, az MSZP XIV. kerületi elnökségének tagja és Bangóné Borbély Ildikó, a Hajdú-Bihar megyei pártelnökség tagja közleményében arra szólította fel Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamást, hogy vonják vissza erre irányuló javaslatukat. Mint megjegyezték, mivel a csaknem 30 cezer forintba kerülő beavatkozáshoz csak a szociálisan rászoruló nők kaphatnak támogatást, a javaslat a kormány szegényellenes intézkedései közé illeszkedne.
   
Azt írták: tévhit, hogy az abortusz pusztán gazdaságpolitikai és/vagy adminisztratív eszközökkel való szabályozása felszámolhatja vagy érdemben csökkentheti a művi terhességmegszakítások számát, valójában nők ezreinek életét veszélyeztetve csak sokkal veszélyesebbé teszi azt. Hangsúlyozták, hogy az MSZP ehelyett a felvilágosító programok támogatásában és a fogamzásgátlók árának csökkentésében látja az abortusz elleni hatékony küzdelem eszközét.
   
A két KDNP-s politikus költségvetési kapcsolódó javaslatának indoklásában kifejtette: a büdzsé 400  millió forintot irányoz elő abortuszra; ebből az összegből azokat a terhességmegszakításokat finanszírozzák, amelyekre nem a várandós nőnél vagy a magzatnál fennálló súlyos egészségügyi ok miatt - e beavatkozások költségeit ugyanis az Egészségbiztosítási Alap fizeti -, hanem egyéb okok miatt kerül sor. A kormánypárti képviselők ezt az összeget az örökbefogadások ösztönzésére, az örökbefogadói gyes összegének emelésére, továbbá a gyermekek védelmét, támogatását szolgáló programok, pályázatok támogatására fordítanák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.