Továbbra is tájékoztatási fokozat

Nyíregyházán már kapni levegőt?

Valamelyest javult a levegő minősége péntek délelőttre Nyíregyházán, a városban továbbra is a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben - közölte az önkormányzat sajtószolgálata.

2011.11.25 13:45MTI

Parillák Gabiella sajtóreferens elmondta: az utóbbi órákban a köbméterenkénti 146,14 mikrogrammról 97,27 mikrogrammra csökkent a szálló por átlagos koncertrációja a városban. A 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket meghaladó adatok miatt a helyhatóság különböző óvintézkedésekre hívja fel a nyíregyháziak figyelmét. Hozzátette, azt javasolják, hogy a légúti betegségekkel küzdők, az idősek és a gyermekek kerüljék a szabadban való tartózkodást.

Nem ajánlják a szabadban végzett, intenzív fizikai megterheléssel járó sporttevékenységet sem. A helyiektől azt kérik, hogy lehetőleg délben vagy kora délután szellőztessenek, s ahol az megoldható, a gáztüzelést részesítsék előnyben a fűtésnél.

Javasolják továbbá, hogy mellőzzék a gépkocsihasználatot, közlekedjenek tömegközlekedési járművekkel, és kerüljék a kerti hulladékok, az avar és a fanyesedékek szabadtéri égetését.

A levegő minőségének jelentősebb javulását szombattól várják Nyíregyházán. Miskolcon pénteken ugyancsak elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet legfrissebb, pénteken közzétett mérései szerint négy helyen egészségtelen a levegő az országban, Nyíregyházán kívül a borsodi Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Pécsen; ezeket narancssárga színnel jelölték.

A térképen piros jelölés nem szerepel, vagyis jelenleg egyetlen településen sem veszélyes a levegő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.