Már csak Putnokon fojtogat a por

Valamivel tisztább az ország levegője

Tovább javult a levegő minősége az ország területén az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint, már csak a Borsod megyei Putnokon számít egészségtelennek a levegő a szálló por magas koncentrációja miatt.

2011.11.21 10:49MTI

Az OKI hétfő reggel közzétett adatai szerint jelenleg sehol sem veszélyes a levegő az országban, a térképen egyetlen települést sem jelöltek piros színnel.
   
A levegő minősége már csak Putnokon "egészségtelen", itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm, ez az egyetlen olyan település, amelyet narancssárga színnel jelöltek.
   
Kilenc településen "kifogásolt" a levegő minősége, vagyis kis mértékben meghaladta a szennyezés mértéke az egészségügyi határértéket. A felsorolásban Pécs, Szeged, Várpalota, Székesfehérvár, Budapest, Esztergom, Miskolc, Sajószentpéter és Kazincbarcika szerepel, zöld jelöléssel.
   
A levegő minőségének a javulása miatt vasárnapra virradóra megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, majd Miskolcon és Nyíregyházán is.

Kitisztult a levegő Százhalombattán, Tökölön és Vácott is

Visszavonták a szmogriadó korábban érvényben lévő riasztási, illetve tájékoztatási fokozatát Pest megye több nagyvárosában, így Százhalombattán, Tökölön és Vácott is, miután mindhárom településen kitisztult a levegő – közölték az érintett városok polgármesteri hivatalai.

A múlt hét végéig Százhalombattán és Tökölön a riasztási fokozat volt érvényben; egyes mérőállomásokon a szálló por átlagos koncentrációja légköbméterenként a 150 mikrogrammot is meghaladta. Mindkét városban önkorlátozásra kérték a lakosságot (arra például, hogy ne közlekedjenek fekete vagy piros környezetvédelmi matricás autókkal, lehetőség szerint használják a helyi tömegközlekedési eszközöket, s mérsékeljék a szilárd- és az olajtüzelésű berendezések használatát).
   
Mivel az elmúlt időszakban tisztult a levegő, illetve két napon át a mérési értékek a szmogriadó tájékoztatási fokozatának a küszöbértéke alá csökkentek, egyelőre nincs szükség további önkorlátozásra sem Százhalombattán, sem Tökölön.
         
Vácott is sokat javult a levegő minősége, így feloldották a múlt csütörtökön életbe lépett tájékoztatási fokozatot, ezzel együtt az avar és a kerti hulladék égetési tilalmát – közölte a város polgármesteri hivatala.
   
Az ország más területein is tovább javult a levegő minősége az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint, már csak a Borsod megyei Putnokon számít egészségtelennek a levegő a szálló por magas koncentrációja miatt.
   
A levegő minőségének a javulása miatt vasárnapra virradóra megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, majd Miskolcon és Nyíregyházán is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.