A fogyasztás akkor nő, ha többen dolgoznak

Szijjártó: ha csillapodik az euróválság, élénkül a fogyasztás

A miniszterelnök szóvivője szerint az euróválság csillapodásával jelentős mértékben fog élénkülni Magyarországon a fogyasztás.

2011.08.24 18:01MTI

Szijjártó Péter szerdán újságírók előtt a legfrissebb fogyasztási adatokat firtató felvetésre azt mondta: a fogyasztás akkor nő, ha többen dolgoznak. Ehhez pedig olyan adórendszerre van szükség, amely az elmúlt időszakkal ellentétben nem bünteti, hanem támogatja a munkát - fejtette ki, hozzátéve, hogy az arányos adórendszer éppen ilyen. Megjegyezte azonban, hogy egy új adórendszer hatását nem lehet fél év alatt teljes mértékben kielemezni. Aki most átfogó véleményt mond az új szisztéma működéséről, az minden bizonnyal nem szakmai, hanem politikai motiváció alapján teszi azt - fogalmazott.

A szóvivő rámutatott ugyanakkor arra, hogy ha a fogyasztók folyamatosan olyan híreket hallanak, amelyek a nemzetközi gazdasági környezet ingatagságáról, válságjelekről szólnak, akkor a fogyasztás helyett a takarékoskodást, a biztonságot helyezik inkább előtérbe. Ha kissé megnyugszik a nemzetközi gazdasági környezet, ha csillapodik az euróválság, a fogyasztás is jelentős mértékben fog élénkülni Magyarországon - mondta.

A kiskereskedelmi értékesítés volumene - a naptárhatástól megtisztított és a szezonális adatok alapján - júniusban 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest, amikor 0,5 százalékkal nőtt áprilishoz képest. A tavaly júniusival összevetve szintén 0,5 százalékkal csökkent a forgalom a májusi 0,7 százalékos növekedés után, naptárhatással kiigazított adatok szerint, az első félévben pedig lényegében stagnált, 0,2 százalékkal apadt az előző év azonos időszakához képest - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.