Fontosak az uniós témájú háttérbeszélgetések

Martonyi európai integrációs szakmai kör megalakítására buzdít

Martonyi János szerdán, amikor megköszönte a sajtónak a magyar EU-elnökségi félévben nyújtott munkáját, hangsúlyozta: Magyarországon is szükség van egy olyan szakmai kör kialakulására, amely sajátjaként kezeli az európai integráció kérdéseit, és megismerteti azokat a közvéleménnyel.

2011.07.20 19:33MTI

A külügyminiszter kifejtette: még sokat kell dolgozni azon, hogy az európai integrációs gondolatot és annak szakmai kérdéseit "jobban bevigyék" a magyar közvéleménybe.
   
Megjegyezte, hogy a 2011. első félévi soros magyar EU-elnökség fontos céljai között szerepelt Magyarország és az európai integrációs folyamat egymáshoz közelítése. Azt mondta, nem reális kívánság, hogy ezek a témák rendszeresen foglalkoztassák a közvéleményt, hiszen nem feltétlenül ragadják meg az emberek figyelmét, de az uniós témájú háttérbeszélgetéseket folytatni kell, s ezekben személyesen is kész részt venni.
  
Martonyi János a sajtó együttműködését megköszönve úgy fogalmazott: az EU-elnökség közös munka volt, amelyben a médiavilág is részt vett. "A siker - mert meggyőződésem, hogy ez komoly siker - mindannyiunké" - mondta, és hozzátette: nem csak a közigazgatásra, a kormányzatra és a sajtóra gondol, hiszen a kulturális rendezvényeken és egyéb eseményeken keresztül a magyar elnökség sok embert megmozgatott.
   
Robák Ferenc - aki az EU-elnökség operatív ügyekért felelős kormánybiztosa volt - elmondta: minden minisztérium részt vett az elnökség szakmai-logisztikai munkájában.

A tárcák az elnökség idejére bővítették állományukat sajtós, protokollos és szakértői feladatok ellátására, és ilyen, határozott idejű szerződéses embereket a Külügyminisztérium vett fel legnagyobb számban.

Közülük a legjobbakat a tárcák igyekeznek megtartani, azok, akik bizonyítottak, a minisztériumok állományában maradhatnak - mondta Robák Ferenc, akinek kormánybiztosi megbízatása szeptember végén jár le, majd visszatér "normális szakmájához", a diplomáciához (korábban Brüsszelben és Tunéziában is dolgozott nagykövetként).
   
Bakos Piroska volt EU-elnökségi szóvivő azt mondta, még nem döntötte el, hol folytatja karrierjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.