Egyszerűsít, felülvizsgál

Navracsics a polgárokat szolgálná

A jó állam feladata, hogy a polgárokat és a nemzet érdekeit szolgálja - mondta egy budapesti konferencián csütörtökön Navracsics Tibor.

2011.06.30 15:20MTI

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kulcsfontosságúnak nevezte az önkormányzati reformot, amely a szaktárca feladatainak jelentős bővülésével jár. A miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel ugyan nőni fog a kormánytisztviselők száma, de a kellő létszámot belső átcsoportosításokkal fogják biztosítani.

Navracsics Tibor bejelentette, hogy a tervek szerint 2013 januárjában állhatnak fel a járási kormányhivatalok és kormányablakok. Sikerült megteremteni egy ügyfélbarát közigazgatási rendszer alapjait, de sok tennivaló van még - mondta a fővárosi és megyei kormányhivatalok féléves működésének tapasztalatait összegző beszédében Navracsics Tibor.

A tárcavezető hangsúlyozta: anyagi értelemben elképzelhetetlen, hogy mindenki jólétben éljen, de a jóléthez vezető úton az államnak mindenkit segítenie kell.

A társadalom állapota nem feltétlenül függ az állam állapotától, de mindenképpen hat rá.

Hozzátette: az államigazgatásnak minden területen példát kell mutatnia. Az államigazgatás átalakítását célzó Magyary Program legfontosabb elemei a feladat-meghatározás, a szervezeti átalakítás, az eljárások egyszerűsítése, valamint a személyi állomány javítása - mondta Navracsics Tibor.

Mint fogalmazott: "pontos önkép nélkül elképzelhetetlen a megfelelő állami működés".


Az eljárásokkal kapcsolatban fontosnak nevezte az ügymenetek egyszerűsítését, valamint sok ezer olyan jogszabály és jogi norma felülvizsgálatát, amelyek feleslegesek vagy nehezítik az ügyintézést.

A miniszter a kormánytisztviselők létszámával kapcsolatban azt mondta, hogy a jelenleg 66 ezres létszámú állomány későbbi bővülése nem feltétlenül jelent új belépőket, hiszen a különböző területi, önkormányzati szinten tevékenykedő munkatársak is ide tartoznak majd.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára beszédében úgy fogalmazott, hogy az államigazgatás személyi összetétele minőségében nem, csak "lelkületében" változott. Gál András Levente szerint ezen a területen nem volt kiugróan nagy személyi mozgás 2011-ben.

Az államtitkár a Magyary Programról elmondta, hogy az elvárt hivatásetikai normák mellett tartalmazza az állami gondoskodást is. A fővárosban például három kormánytisztviselői óvoda is nyílik majd, és a munkatársak lakhatási körülményeit is javítani fogják.

A konferencián ugyancsak felszólaló Szabó Erika emlékeztetett rá, hogy az év eleje óta több mint 100 ezer ügyfél fordult a kormányablakokhoz.

A KIM területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára hozzátette: a kormányablakok feladatbővítésének és a járások kialakításának legfontosabb célja, hogy az egyablakos ügyintézést minél közelebb vigyék a polgárokhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.