A használtautó kereskedőknek is nehéz

AAA Auto: három negyedév alatt 8,1 millió euró veszteség

A használtautó kereskedelemmel foglalkozó AAA Auto csoport az év első kilenc hónapjában 312,2 millió euró árbevételt ért el, 10,9 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi bázisnál.

2008.12.01 08:00MTI

A cég nettó vesztesége 8,1 millió euró volt, szemben a 2007. azonos időszaki 4,3 millió eurós nyereséggel. A Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában jegyzett, prágai székhelyű társaság árbevétele a harmadik negyedévben a 90,3 millió eurót tett ki a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány szerinti konszolidált adatok alapján.

Ez a második negyedévhez képest 15,2 százalékos csökkenés, ami jól tükrözi a vásárlók óvatosabb hozzáállását az autóvásárláshoz, a kereslet elmozdulását az olcsóbb autók felé, valamint a piacon jelen lévő árnyomást is - olvasható a jelentésben. A harmadik negyedévben ugyanakkor a csoport működési szinten helyreállította jövedelmezőségét: 1,6 millió euró EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) nyereséget ért el, amelyből 1,2 millió eurót ingatlan eladásából realizált.

Az eredményhez főként a nagyon jól jövedelmező pénzügyi szolgáltatások járultak hozzá, valamint a gépkocsi eladások haszonkulcsának magas, 7,8 százalékos szintje. A harmadik negyedévben a csoport által értékesített autók 55 százalékát fogyasztási hitel, vagy lízing segítségével finanszírozták a vásárlók.


A csoport nettó vesztesége a harmadik negyedévben 0,24 millió eurót tett ki, ami az előző negyedévhez képest 90 százalékos veszteségcsökkenést jelent. A harmadik negyedévben a vállalat a teljes működési költségeit 19,7 százalékkal csökkentette 2008 második negyedévéhez képest. A költségmegtakarítások jelentős részét 25 százalékos létszámcsökkentéssel érte el: az alkalmazottak száma a június végi 2.696-ról szeptember végére 2.014-re csökkent.

A jelentés szerint az AAA Auto nem teljesíti azt a 2008 első negyedéve után meghatározott célt, amely szerint az év végére a teljes év vonatkozásában nullszaldós EBITDA szintet ér el. Ennek oka, hogy az autók iránti kereslet az év során a vártnál kisebbnek bizonyult, így pedig a vállalat eladási és bevételi célkitűzési nem teljesülhetnek.

A vállalat várakozásai szerint az év végéig 60.000 autót értékesít majd 38-39 telephelyén, és fontolóra veszi 2-3 nem jövedelmező telephely bezárását. Az év negyedik negyedévében a várhatóan gyenge szezon nyomán a járműkészlet 5.100 autóra csökken majd, míg az alkalmazottak száma a tervek szerint 1.300-ra redukálódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.