Tarol a Mini Detroitban

Amerika szereti a Mini Clubmant

Amerikában is hódít a retróautó-divat beindítója - abból is a Clubman, a legmeglepőbb formavilágú minikombi. Vagy mi; a kategória nevét nem sikerült pontosan belőnünk, de az biztos, hogy jópofa.

2008.01.08 14:20ma.hu



Egyre jobban nő a Mini népszerűsége Amerikában: ez különösebb magyarázatot nemigen igényel, a jellegzetes formához valóban figyelemreméltó belbecs járul, a rajongók innovatív ötleteiről már nem is beszélve.

A sikertörténet pedig új fejezettel bővül: ez nem más, mint a Clubman. Az extravagáns jármű ugyanis a NAIAS (Észak-Amerikai Nemzetközi Autó Show) új sztárja különösen azért, mert a kiállítás után nem sokkal az utakon is megjelenik: február 19-től kapható a böhöm autók otthonaként ismertté vált országban.

A Clubman egyébiránt jellegzetes Mini - úgy, hogy számos részletében jelentősen eltér az alapmodelltől: ilyenek az arányai, a hátsó része formája, vagy (leginkább) az ajtóelrendezése: oldalirányban nyíló csomagtartó, egyik oldalon egymással szemben nyíló ajtók, a másikon egy darab, kellőképpen hosszú darab - ilyet nemigen látni más kocsikon. Arról nem is beszélve, hogy a nyolc centivel megnövelt tengelytáv jótékony hatással van a lábtérre is.

Egyébiránt a teljes jármű 24 centivel hosszabb elődjénél, ami a csomagtérnek is hasznára válik: 260 literes alaphelyzetben, a hátsó ülések kiiktatásával pedig a felettébb impozáns 930 literre növelhető.

Ezek mellett (ha nem lenne ennyi elég) a futómű és a motor is érdemes a figyelemre - ritka tulajdonságokkal bírnak, legalábbis ami a kisautók szegmensét illeti - nyugalom, a "hagyományos" Minik is megkapják.

Már csak a jármű hibáira lennénk kíváncsiak - olyan csak nincs, hogy ne legyenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.