A Nissan stílusosan újít

Nissan Tiida: hagyományőrzés és modern újítások egyben

A Tiidában a kényelem, a tágas tér, a stílusos és kifinomult részletek olyan kényelmi és praktikus funkciókkal vegyülnek mint az intelligens kulcs, a Birdview navigációs rendszer, vagy az ESP. A Nissan tényleg jót akart, és tényleg jót alkotott.

2008.05.22 08:00ma.hu

Első ránézésre nem is hinné az ember, hogy mennyire tágas a Tiida utastere! Még a luxus szedánokban sincs ennyi fejtér, lábtér és könyöktér, elöl és hátul egyaránt.

A modell több szintű biztonsági rendszerrel bír. A Tiidában a passzív biztonságról a két első légzsák és oldallégzsákok, valamint függönylégzsákok gondoskodnak, míg az aktív biztonság három szintű.

A biztonságos megállásról összetett fékrendszer gondoskodik. Az elektronikus fékerő elosztó rendszer (EBD) a jármű aktuális súlyának és az útviszonyoknak megfelelően optimálisan osztja el a fékhatást a kerekek között. Az ESP rendszer folyamatosan figyeli a sofőr műveleteit, és azt, hogy az autó hogyan reagál ezekre. Ha a kettő között eltérést észlel, a rendszer a vezető eredeti szándékának megfelelően korrigál, még hirtelen manőverek esetén is.

A Tiida továbbfejlesztett motorjai speciális rezgéselnyelő pontokon rögzülnek, amelyek a vibráció elnyelésével halk működést garantálnak. A simára csiszolt főtengelynek köszönhetően csökken a súrlódás és a vibráció, ami hosszú távon is megbízható és egyenletes futást tesz lehetővé. Kézi vagy automata?

Az 1,6 literes benzinmotor mindkét változatban elérhető: ötsebességes kézi vagy négysebességes automata váltó közül választhatunk. Mindkét verzió 110 lóerő teljesítményt és 153 Nm-es maximális nyomatékot ad le.

Az 1,8 literes motor impozáns 126 lóerős teljesítményt produkál, amelyet hatsebességes kézi váltó közvetít. Valahányszor a gázra lépünk, érezhetjük a 173 Nm nyomatéknak köszönhető erőteljes gyorsulást.

Az 1,5 literes dízelmotor a legújabb fejlesztésű közös nyomócsöves technológiát alkalmazza, aminek köszönhetően 240 Nm nyomaték leadására képes. A precíz, hatsebességes kézi váltó 105 lóerő teljesítményt közvetít.

A Tiida fejlett technológiájának része a Bluetooth funkció, melyet külön gombokkal vezérelhetünk, a vezetés közbeni telefonálást pedig gyorstárcsázás és telefonkönyv segíti. A bejövő hívás egy kijelzőn jelenik meg, így a sofőr eldöntheti, hogy fogadni kívánja-e a hívást. A Bluetooth a rádióval együtt érhető el.

Bezárhatjuk vagy kinyithatjuk az autót, sőt be is indíthatjuk a motort anélkül, hogy a kulcsot ki kellene venni a zsebünkből. Az érzékelők a Tiida 80 cm-es körzetében felismerik az intelligens kulcsot. Mindössze annyit kell tenni, hogy megnyomunk egy gombot az ajtókilincsen, beülünk, és elfordítjuk az indítógombot. Mindezt hagyományos kulcs nélkül! Az intelligens kulcs a Tekna modell alapfelszereltségéhez tartozik.

A Nissan innovatív 3D-s Birdview DVD navigációs rendszerének segítségével könnyen és biztonságosan tájékozódhatunk, ezáltal időt és üzemanyagot takaríthatunk meg, nem is beszélve a nyugalomról (opcionálisan kérhető a Tekna modellhez a Stílus csomaggal). A rádió-alapú TMC (közlekedési információs csatorna) rendszer tájékoztat minket a forgalmi dugókról, és alternatív útvonalat javasol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.