Víz, víz, víz...

Árvíz-képek: péntektől tetőzés - 55 ezer embert evakuálnak Budapestről?

Péntektől várják a Duna tetőzését Magyarországon. Csütörtökön Győrújfalunál megcsúszott a föld a gát egy részén, de a szakemberek azt ígérik, egy nappal a tetőzés előtt biztonságos lesz a gát megtámasztása.

Árvíz-képek minden mennyiségben képgaléria

2013.06.06 22:13MTI

A vörösiszap-tározó biztonságos?

Szentendre, Fotó: MTI, budapesti képekért kattintson a fotóra!

Orbán Viktor csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján mondottak szerint a dunai árvíz által leginkább veszélyeztetett területek: Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke. A kormányfő a veszélyhelyzet-kezelési központban jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén.

Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak, a védekezéssel éjfélig kell elkészülni. Komáromban a várható tetőzés 830 centiméter, a védekezési munkát péntek délig kell befejezni, ahogyan Esztergomban is, ahol 795 centiméter lehet a legnagyobb vízállás. Nagymarosnál 740 centiméteres vízmagassággal számolnak, a védekezéssel ott szombat reggel 6 óráig kell végezni, csakúgy, mint Budapesten, ahol 885 centiméteres lehet a maximális vízállás.

A veszélyeztetett szakaszok közül Orbán Viktor kiemelte Almásfüzitőt, ahol a hetes sorszámú vörösiszap-tározónak nem készült el teljesen a rekultivációja, de a szakértői tanulmányok szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a magas vízállás iszapszennyeződést mosna a Dunába. Hozzátette, a szerda esti érsekvadkerti földrengés nem hátráltatja a védekezést. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára az almásfüzitői vörösiszap-tározónál mérte fel a helyszínt, s kijelentette: a várható legnagyobb vízszinthez képest is jóval magasabbak a gátak, töltések.

Az államtitkár szombat estig 24 órás ügyeletet rendelt el a tározónál. Orbán Viktor később ismét a komáromi Duna-parton, majd Győrújfaluban, Dunaszentpálon, valamint Mecsér és Nagybajcs térségében irányította az árvízvédelmi munkát. A kormányfő péntek reggel Győrben tart vezetői értekezletet Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi Györggyel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjével.

Bevetették a Honvédséget

Győr, fotó: MTI, képek Kisorosziból a fotóra kattintva

Tarlós István főpolgármester azt mondta: szélsőséges esetben, a legpesszimistább számítások szerint 55 ezer embert költöztethet ki a katasztrófavédelem Budapest III. kerületében a hullámtérből, de ez csak akkor következne be, ha átszakadna a gát. Azt is elmondta: a jelenlegi helyzet alapján a római-parti védmű magasításával elkerülhető lesz a csillaghegyi terület evakuálása. Más Duna-menti településen viszont többeknek már el kellett hagyniuk otthonukat.

A Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott azt kérte: csak halaszthatatlan ügyben menjenek az emberek a Szigetközbe. Győrújfalunál délután megcsúszott a föld a gátfal egyik részén. Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője közölte: a gát tetején egy teherautó borította le éppen a homokzsákokat, amikor a gát földje egy kicsit "lecsúszott", szavai szerint ezt megsúvadásnak hívják. Hangsúlyozta, hogy mindez nem okoz semmilyen problémát. Csütörtökön újabb mentőcsapatok indultak útnak, és újabb speciális eszközöket vetettek be a dunai árvíz elleni védekezésben.

A központi rendeltetésű Hunor Hivatásos és a Huszár Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőszervezet is elindult a dunai árhullám által érintett térségbe. A tervek szerint a speciálisan kiképzett csoportok első állomása Szigetköz térsége lesz, a dunai árhullám itt éri el az országot. Nosza Vilmos, a katonai operatív törzs ügyeletes parancsnoka elmondta: a Magyar Honvédség 3650 emberrel és mintegy 300 eszközzel dolgozik a dunai árvízi védekezésben.

Több száz önkéntes tartalékos katonát és speciális eszközöket - köztük vízi járműveket, lánctalpasokat, pilóta nélküli járműveket - is bevetettek. Hozzátette: a honvédségnél rendelkeznek tartalékokkal, s szükség esetén a jelenlegi létszámon felül még mintegy 6 ezer embert be tudnak vonni a mentési munkálatokba.

Egyre több utat zárnak le

Kismaros, fotó: MTI, további képek az árvízhelyzetről a fotóra kattintva

Az ország több pontjáról 719 hivatásos tűzoltó érkezik csütörtök este a váci és a szentendrei tűzoltó-parancsnokságra, hogy segítse a Pest megyei legkritikusabb árvízvédelmi szakaszokon a munkát. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjének tájékoztatása szerint három település - Kisoroszi, Dömös és Pilismarót - országos közutakon megközelíthetetlen. Ezen felül Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében egyre több utat kell lezárni. Csütörtök este pedig már Bács-Kiskun megyében is lezártak egy mellékutat.

A Dunán Budapesten este 8 órakor 751 centiméteres vízállást mértek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint Esztergomnál este 8-kor 7 méteres vízszintet mértek, Komáromnál 763 centiméter, Nagybajcsnál 859 centiméter volt a vízmagasság. A legfrissebb előrejelzés alapján Nagybajcsnál szombat reggelre, Komáromnál vasárnap reggelre, Esztergomnál pedig vasárnap estére várják a tetőzést. Budapesten várhatóan hétfőn napközben tetőzik a Duna.

Péntekre az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azt közölte: az árvízzel érintett településeken folyamatosan és szigorúan ellenőrzik az ivóvíz minőségét, továbbá figyelnek a szülés előtt álló kismamákra és a művesekezelésre szorulókra. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán úgy döntöttek, hogy az árvízi mentésben közreműködő hallgatók számára - igazolás bemutatásával - péntek és jövő szerda között biztosítják a vizsgahalasztás lehetőségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.