Áldozatok, károk...

Árvíz Csehországban: itt a nem hivatalos mérleg

Mintegy 700 településen okozott gondokat az idei árvíz Csehországban. A természeti csapás következtében kilenc ember vesztette életét, s a kitelepítettek száma mintegy 20 ezer. Az első becslések szerint az anyagi károk megközelítik a 20 milliárd koronát (csaknem 230 milliárd forintot).

2013.06.06 15:37MTI
Fotó: MTI

A hidrometeorológia intézet legutolsó jelentése szerint az Elba vízszintjének növekedése Észak-Csehországban is megállt, ami azt jelenti, hogy a csehek valószínűleg maguk mögött tudhatják a legrosszabb részt. 

Szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy óvatosságra van szükség, mert az átázott gátak több helyen is szivárognak, és nem kizárt, hogy átszakadhatnak. Ugyanez a megállapítás érvényes a kisebb-nagyobb halastavakra is, amelyek az elmúlt napokban színültig megteltek. Oldrich Bubenícek, az észak-csehországi Ústí régió elöljáróra szerint legalább egy hétre-tíz napra van szükség ahhoz, hogy a megáradt Elba folyó többé-kevésbé visszatérjen a medrébe, s neki lehet kezdeni a takarításnak, majd az újjáépítésnek. 

Hasonlóan időbe, minimálisan több napba fog telni, amíg a kitelepítettek mindannyian visszatérhetnek otthonaikba. A kitelepítések felét a leginkább sújtott Ústí régióban kellett végrehajtani. Észak-Csehországban továbbra is mintegy hétezer háztartás van áram nélkül, és súlyos gondok vannak a közlekedésben. A kárfelmérés egyelőre a kezdeteknél tart. 

Jan Bures, a CSOB bank fő közgazdásza újságíróknak azt mondta, a bank becslései szerint az idei árvízkárok megközelíthetik a 20 milliárd koronát. Összehasonlításul: a 2002-es rekordnagyságú árvíznél a károk meghaladták a 70 milliárd koronát, s a csapás több mint 50 emberéletet követelt. A neves közgazdász azt mondta, hogy a bank az idei károk becslését a korábbi tapasztalatok alapján végezte el. 

Szerinte a kialakult helyzet nem jelent súlyos problémát az állami költségvetés számára. A helyreállítási munkák segíteni fogják az építőipart, míg a kárpótlást keményen megérzik a biztosító társaságok, mert komoly összegeket lesznek kénytelenek kifizetni. A prágai sajtóban általános a vélemény, hogy Csehország az idei árvízzel jobban megbirkózott, mint 2002-ben. 

Ennek egyik lényeges tényezője, hogy a hatóságoknak már tapasztalataik vannak ezen a téren, míg a másik dolog az, hogy az elmúlt években országszerte szinte mindenütt sikerült kiépíteni a megfelelő védőgátrendszert, illetve beszerezni a szükséges mobilgátakat, amelyek órák alatt összeszerelhetőek. Prágát is ez védte meg attól, hogy a 2002-es árvízhez hasonló károk keletkezzenek. 

A fővárosban most is a legnagyobb károk az állatkertben keletkeztek, ahol nincs kiépítve a védőrendszer. Miroslav Bobek igazgató szerint a 2002-es árvíz idején 232 millió koronás kár érte az állatkertet. A mostani kárt 160 millió koronára becsülik. A mentési munkálatokban mintegy 23 ezer mentő és tűzoltó, kétezer katona, valamint több ezer önkéntes vesz részt. A külföldi segítséget a cseh kormány szerdán visszautasította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.