Szollár 15 ezerrel többet mondott

Sovány vigasz: emelték a jövedéki adót, de több marad az SZJA után a borítékban

A személyi jövedelemadó csökkentésével havonta 15 ezer forinttal több lesz egy átlagosan kereső magyar borítékjában; ennek ára a jövedéki adó megemelése - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-vel kedden.

2010.01.06 07:03MTI

A kormányszóvivő arra reagált, hogy a Fidesz szerint az üzemanyagok árának emelkedése azt mutatja: a kormány "nemtörődömsége", felelőtlensége miatt tovább nehezedett az emberek élete, a kabinetnek ugyanis - mint mondják - lett volna lehetősége, hogy mentességet kérjen az Európai Uniótól a jövedékiadó-emeléssel kapcsolatban, ezt azonban nem tette meg.

Szollár Domokos ismertette, hogy a foglalkoztatás ösztönzése és az egyenletesebb adóterhelés érdekében január 1-jétől a kormány megváltoztatta a személyi jövedelemadó szabályait. Az alsó adókulcsot 17 százalékra, a felső kulcsot pedig 32 százalékra csökkentette. Az alsó sávhatárt 5 millió forintra emelte, így 10-ből 9 polgár jövedelme immár a legalacsonyabb kulcs alá tartozik. Megszűnik a magánszemélyek különadója. Egy átlag körül kereső magyar munkavállaló másfél havi fizetéssel többet visz haza 2010-ben, mint tavaly.

Közölte azt is, hogy január 1-től egyúttal 5 százalékponttal csökkent a munkáltatói járulék. A tételes egészségügyi hozzájárulás és a kisadók eltörlésével pedig könnyebbé vált a munkahelyek megőrzése és újak teremtése. A vállalkozások terheinek csökkentésével javul a vállalkozások és így az ország versenyképessége is, nő a hazai teljesítmény, újra beindulhat a növekedés.

Az intézkedések hatására mintegy 400 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál, így könnyebben lehet munkát kínálni és vállalni. A tőkére rakodó terhek enyhítése és az egységes társasági jövedelemadóztatás bevezetése érdekében a társasági adóalap szélesítése mellett megszűnik a vállalkozások különadója.

A munka terheinek csökkentéséhez azonban szükséges volt a források előteremtése is. Mert az adócsökkentést nem ígérni, hanem végrehajtani kell - mondta a kormányszóvivő. Hozzátette: ezért a kormány felelősen úgy döntött, hogy a személyi jövedelemadó és a munkáltatói járulék csökkentésének érdekében megemeli a fogyasztás terheit, és megemeli a jövedéki adó mértékét is.

A munka terheinek csökkentését segíti a vagyon megadóztatása is, amely egyúttal a társadalmi igazságosság jegyében, a vagyonosabbak nagyobb közteherviselését teremti meg. A gázolaj jövedéki adójának emelése ugyanakkor uniós jogharmonizációs kötelezettség. Itt nem volt mérlegelési jogköre a kormányzatnak - jelentette ki Szollár Domokos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.