Minden marad a régi

Jó hír! Nem változott a cafeteria rendszer!

A jövőben is megéri a vállalatok számára, a 2009-es évközi adótörvény módosítások nem érintik a Cafeteria rendszer adómentességét, így 2009-ben továbbra is az eredeti szabályok alapján lehet nyújtani a juttatásokat.

2009.07.29 16:38adoforum.hu

Érdemes-e alkalmazni a Cafeteria rendszert?

Fontos megemlíteni, hogy a 2009-es évközi adótörvény módosítások nem érintik a Cafeteria rendszer adómentességét, így 2009-ben továbbra is az eredeti szabályok alapján lehet nyújtani a juttatásokat.

Azt hogy mi lesz 2010-re, még nehéz pontosan meghatározni, hiszen az elfogadott 2010-es adótörvények az év során még áteshetnek bizonyos módosításokon. Sokan emiatt temetik a Cafeteriát és a béren felüli juttatásokat. Azonban nem érdemes, mivel az új adóterhelés mellett még mindig kedvezőbb lesz béren felüli juttatásokat adni a munkavállalónak, mint béremelést.

A számított adót csökkentő levonások

Évközi, 2009. július 1-jén hatályba lépő törvénymódosítással az adótábla sávhatára a teljes 2009-es adóévre vonatkozóan (visszamenőlegesen) megváltozott. A 18 százalékos kulcs sávhatára 1 millió 700 ezer forintról 1 millió 900 ezer forintra emelkedett, míg változatlanul 18, illetve 36 százalék a sávokhoz tartozó adómérték.

Adóterhet nem viselő járandóságok

Az anyasági támogatás vonatkozásában a rendelkezést alkotmánybírósági határozat követelményének megfelelően 300 napos felkészülési idővel kell alkalmazni.

A 2010. április 1-jét megelőzően született gyermek(ek)re tekintettel folyósított anyasági támogatás változatlanul adómentes.

Adóköteles természetbeni juttatás

A 2009. július 1-jétől december 31-éig hatályos rendelkezés szerint a munkaadó a munkavállaló után a társadalombiztosítási járulékalap alapulvételével a minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalapig 1 százalék, a járulékalap minimálbér kétszeresét meghaladó része után 3 százalék munkaadói járulékot köteles fizetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.